Primul summit NATO cu Donald Trump și Emmanuel Macron

Joi, la Bruxelleş începe primul summit NATO, la care SUA vor fi reprezentate de Donald Trump, iar Franţa de Emmanuel Macron.

Aşteptările României de la această reuniune sunt în principal legate de reconfirmarea importanţei şi solidităţii relaţiei transatlantice. România va fi reprezentată la acest summit de preşedintele Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi: “Reuniunea NATO de la Bruxelles nu are caracterul unui summit obişnuit al alianţei, are loc la mai puţin de un an de la summitul de la Varşovia şi aceasta explică restrângerile de durată, participare şi agendă.
Astfel, discuţiile la nivelul şefilor de stat şi de guvern se vor desfăşura în cadrul unui singure sesiuni informale, respectiv un dineu de lucru.

Cu toate acestea, reuniunea va oferi prilejul unui prim contact al noului preşedinte american, Donald Trump, şi noului preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, cu omologii lor aliaţi.
Este previzibil ca cei doi lideri să prezinte propria viziune de abordare a agendei extinse a NATO, iar ceilalţi aliaţi să-şi expună priorităţile naţionale în raport cu agenda alianţei.

Mesajul principal care se prefigurează a fi transmis este reconfirmarea unităţii, solidarităţii şi capacităţii NATO de a face faţă tuturor ameninţărilor şi se aşteaptă ca şefii de stat şi de guvern să analizeze creşterea implicării alianţei în combaterea terorismului.

Mădălina Dobrovolschi: “Consolidarea relaţiei transatlantice concomitent cu un echilibru în eforturile de apărare, şi asta presupune evident împărţirea echitabilă a sarcinilor şi responsabilităţilor între aliaţi cu accent pe sectorul finanţării apărării.

Ştiţi foarte bine, este vorba despre atingerea alocării acelui procent de 2 % din PIB pentru apărare şi proiectarea demersurilor Alianţei Nord- Atlantice pentru creşterea rolului NATO în lupta împotriva terorismului.”

Pentru România prioritară la reuniunea NATO de la Bruxelles este reiterarea importanţei şi solidităţii relaţiei transatlantice, precum şi menţinerea angajamentului ferm al SUA faţă de Alianţa Nord-Atlantică.

De asemenea, este importantă evidenţierea statutului de ţară contributoare relevantă şi responsabilă la NATO care îşi respectă angajamentele.

Menţinerea unităţii aliate în ceea ce priveşte poziţia faţă de Rusia este tot o prioritate pentru ţara noastră, care militează pentru descurajare şi apărare, concomitent cu o disponibilitate de dialog.”   RRA

De același autor

Related Articles