[UPDATE][VIDEO] Ucraina este la un pas de un război civil

UKRAINE-EU-RUSSIA-POLITICS-DEMO

Miercuri 29 ianuarie 2014

Ora 17.00

Parlamentul ucrainean discută şi azi despre noi concesii pe care să le acorde opoziţiei, în special despre o amnistie a manifestanţilor arestaţi în timpul protestelor din Ucraina. Primul preşedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a subliniat azi în faţa Radei Supreme că ţara se află la un “pas de un război civil”, invitând deputaţii să se implice în depăşirea crizei. Ieri, în prima zi a sesiunii extraordinare, deputaţii au votat abrogarea legii ce reprima manifestaţiile, a cărei adoptare la 16 ianuarie a contribuit la înrăutăţirea situaţiei. Potrivit corespondentului Radio România, Alexandr Beleaski, grupurile radicale prezente în Piaţa Independenţei din Kiev au înfiinţat azi o formaţiune militarizată denumită Garda naţională.

Ora 8.00

Parlamentul Ucrainei va discuta, astăzi, noi posibile concesii pe care să le facă puterea în favoarea opoziţiei pro-europene, între care şi amnistierea manifestanţilor aflaţi la închisoare. Confruntat de la sfârşitul lunii noiembrie, cu proteste în masă, soldate cu cel puţin 5 morţi şi sute de răniţi – preşedintele Ianukovici a început să cedeze. Punctul culminant al concesiilor a fost ieri, când guvernul şi-a dat demisia, iar Parlamentul a votat revocarea legilor care interziceau manifestaţiile, emise cu o săptămână în urmă.

Marţi 28 ianuarie 2014

Ora 18.00

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a aprobat azi demisia Guvernului condus de premierul Mikola Azarov, în contextul amplelor proteste pro-occidentale. Guvernul actual va continua să funcţioneze până la formarea viitorului cabinet. Demisia şefului Executivului a intervenit după ce preşedintele Viktor Ianukovici a ajuns, ieri seară, la un acord cu liderii Opoziţiei. Astăzi Parlamentul ucrainean a abrogat legile extrem de dure îndreptate împotriva contestatarilor. Criza din Ucraina domină şi summitul Uniunea Europeană – Rusia de la Bruxelles.

Ora 11.00

Premierul Ucrainei, Mikola Azarov, a demisionat astăzi pentru a se da o şansă în plus unui compromis socio-politic şi reglementării paşnice a conflictului cu opoziţia. Demisia lui Azarov, cerută de manifestanţii care protestează de două luni la Kiev şi în alte oraşe, are loc la o zi după ce preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat să le facă o serie de concesii protestatarilor. Legislativul de la Kiev urmează să adopte, astăzi, mai multe măsuri, inclusiv anularea legilor anti-protest care au dus la valul de violenţe din ultima perioadă.

Ora 08.00

În Ucraina, preşedintele Viktor Yanucovici şi liderii celor trei partide parlamentare de opoziţie au ajuns aseară la o formulă de reglementare a crizei politice, urmând ca legislativul să ia, astăzi, o serie de măsuri în acest sens. Pe de altă parte, liderul formaţiunii pro-Timoşenko, a refuzat postul de prim-ministru, iar liderul formaţiunii, UDAR, pe cel de vice-premier.
Criza politică din Ucraina se va afla şi pe agenda discuţiilor pe care le va avea, astăzi, la Kiev, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Luni, 27 ianuarie 2014

Ora 12.00

Ministrul ucrainean al justiţiei i-a avertizat astăzi pe manifestanţii pro-europeni că va cere instituirea stării de urgenţă şi oprirea negocierilor dacă aceştia nu vor părăsi clădirea ministerului pe care au ocupat-o. În pofida unor concesii ale preşedintelui Viktor Ianukovici, tensiunea se menţine în Ucraina, iar manifestanţii şi-au extins controlul asupra instituţiilor publice din Kiev şi din ţară.

Ora 08.00

Atmosferă tensionată în Ucraina, unde opoziţia nu a reuşit deocamdată să dea un răspuns concesiilor preşedintelui Viktor Ianukovici. O clarificare a situaţiei este aşteptată mâine, după reuniunea extraordinară a Radei Supreme la care va fi anunţată o remaniere guvernamentală.
Între timp însă, protestele pro-europene se extind la Kiev şi mai ales în ţară. Ministerul Justiţiei se află sub controlul manifestanţilor, la fel 14 din cele 25 de administraţii regionale. Comunitatea internaţională este tot mai îngrijorată, iar armata dă asigurări că nu va interveni.

Sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Tentativele de soluţionare a crizei politice din Ucraina în mod paşnic sunt vane, a declarat sâmbătă ministrul de Interne Vitali Zaharcenko, acuzând manifestanţii că depozitează arme.

“Îndemnurile noastre nu sunt ascultate, iar armistiţiul este încălcat”, a adăugat el, acuzând manifestanţi că “depozitează arme” în centrul Kievului.

Ministrul de Interne, a cărui plecare este una dintre principalele revendicări ale opoziţiei, a afirmat că reprezentanţi ai forţelor de ordine au organizat negocieri cu membri ai opoziţiei, fără rezultat. După două zile paşnice, tensiunea a crescut din nou în noaptea de vineri spre sâmbătă pe strada Gruşevski, la Kiev, unde confruntări violente, care au avut loc în cursul săptămânii, s-au soldat cu cel puţin doi morţi.

Vineri, 24 ianuarie 2014

Ora 20.00

Preşedinţia ucraineană a anunţat azi că va modifica legile anti-protest, o revendicare a Opoziţiei, şi că va proceda săptămîna viitoare la o remaniere guvernamentală. Potrivit agenţiei France Presse, anunţul survine deciziei de astăzi a liderului ucrainean Viktor Ianukovici, care l-a numit în fruntea administraţiei prezidenţiale pe un adept al liniei dure în relaţia cu Opoziţia. Între timp, mişcarea de protest antiguvernamentală s-a radicalizat, iar susţinătorii opoziţiei au ocupat cu forţa sediile administraţiilor regionale în şase regiuni din vestul ţării, între care şi cel din Cernăuţi.

Ora 12.00

Protestatarii ucrainieni au ridicat, azi-noapte, noi baricade în centrul capitalei Kiev, după ce discuţiile dintre liderii opoziţiei şi preşedintele Viktor Ianukovici s-a încheiaţ aseară, fără ca părţile să ajungă la un compromis. Protestele din Ucraina au început în urmă cu două luni, când autorităţile au decis să nu mai semneze Acordul de asociere la Uniunea Europeană. Situaţia s-a tensionat după ce parlamentul a adoptat un pachet de legi prin care cei care participă la manifestaţii pot fi sancţionaţi dur. Cătălin Gomboş de la Radio România:

Noaptea trecută în Kiev, violenţele au luat amploare. În centrul confruntării dintre protestatari şi trupele speciale, un reporter a suferit traumatisme grave. Chiar în timpul transmisiunii live, sub picioarele acestuia a exploadat o grenadă. Bărbatul se află acum la spital cu piciorul fracturat.

Atenţie! Imagini care vă pot afecta emoţional!

Sursa: youtube.com.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?v=j5IW8LROBg0[/youtube]

Joi, 23 ianuarie 2014

Ora 17.00

Relaţiile Ucrainei cu Uniunea Europeană vor avea de suferit, în cazul continuării violenţelor la Kiev, dintre poliţişti şi manifestanţii care cer demisia preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi organizarea de alegeri anticipate. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a discutat, telefonic, în această dimineaţă, cu preşedintele Yanukovici, pe această temă. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly:

 

Potrivit corespondentului Radio România, Sorin Croitorescu, Secretarul General NATO, Anders Fough Rassmussen a condamnat, într-un comunicat de presă, folosirea violenţei în Ucraina. El spune ca violenţa nu poate duce niciodată la rezolvarea unei crize politice şi face apel la dialog.

Ora 12.00

Situaţie deosebit de tensionată la Kiev, unde au avut loc cele mai violente confruntări între poliţie şi manifestanţi din cele peste două luni de proteste pro-europene. Pentru prima dată s-au înregistrat morţi în rândul protestatarilor, iar liderii opoziţiei au promis pentru astăzi o ripostă puternică dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu le va satisface revendicările. Uniunea Europeană s-a declarat şocată de violenţele din Ucraina şi a avertizat Kievul cu posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale. La rândul ei, NATO face apel la dialog, în timp ce Rusia vede un amestec extern în treburile interne ale Ucrainei.

Miercuri, 22 ianuarie 2014

Doi manifestanţi au fost împuşcaţi mortal în această dimineaţă la Kiev, iar un al treilea şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în timpul unei busculade. Forţele de ordine au declanşat în această dimineaţă o operaţiune împotriva protestatarilor care au ridicat baricade pe o stradă din centrul capitalei, iar premierul Mikola Azarov a afirmat în şedinţa de Guvern că printre protestatari s-ar afla terorişti care ar fi luat zeci de ostatici. Peste 100 de persoane au fost rănite, în capitala Ucrainei, în ultimele patru zile, în ciocniri dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Protestele au izbucnit anul trecut, după ce guvernul ucrainian a decis să nu mai semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Luni, 20 ianuarie 2014

Ora 12.00

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a promis că în această dimineaţă va înfiinţa o comisie, formată din reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, executivului şi opoziţiei, pentru a găsi o soluţie la criza din ţară. Decizia şefului statului vine în urma discuţiei cu unul dintre liderii opoziţiei pro-europene, Vitali Kliciko, desfăşurată aseară, după confruntările violente de la Kiev între forţele de ordine şi protestatari. Aceştia au participat la un amplu protest faţă de noile legi care înăspresc sancţiunile împotriva manifestanţilor anti-guvernamentali. Statele Unite ale Americii au reacţionat la escaladarea tensiunilor din Ucraina şi au cerut Guvernului să înceapă negocieri pentru a ieşi din impasul actual.

Ora 08.00

Piaţa Independenţei din Kiev a fost aseară scena unor confruntări violente între forţele de ordine şi sute de persoane. Peste 30 de poliţişti şi cel puţin nouă demonstranţi au fost răniţi. Potrivit France Presse, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi bastoane, după ce un grup de contestatari a încercat să treacă de cordonul poliţiei pentru a se deplasa către Parlament. Aproximativ 200.000 de persoane au protestat faţă de noile legi, adoptate recent de către Parlamentul ucrainean, care înăspresc sancţiunile împotriva celor care participă la manifestaţii anti-guvernamentale.

Duminică, 19 ianuarie 2014

Opoziţia pro-europeană din Ucraina organizează astăzi o nouă demonstraţie în Piaţa Independenţei din Kiev, în pofida promulgării legilor care limitează dreptul la proteste antiguvernamentale de stradă, relatează France Presse. Noile norme, aprobate de Parlament în această săptămână şi ratificate de preşedintele Viktor Ianukovici, prevăd pedepse mai aspre pentru activităţi precum amplasarea de corturi în spaţii publice, fără a avea permisiune, sau blocarea clădirilor oficiale. Şi defăimarea pe Internet este pedepsită cu amendă sau muncă în folosul comunităţii. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a calificat măsurile drept regretabile, iar secretarul de stat american, John Kerry, le-a numit nedemocratice.

De același autor

Related Articles