[FOTO] Tragedia World Trade Center: 19 ani de la atentatele ce au marcat secolul XXI!

Motto:„Nu recunosc alt semn al superiorității decât bunătatea.” Ludwig van Beethoven

Dacă secolul XX a fost marcat, în Statele Unite ale Americii, de Orson Welles care devenea faimos după emisiunea radio din 30 octombrie 1938 în care a fost  lecturat „Războiul lumilor” al lui H. G. Wells, provocând panică printre ascultători, secolul XXI a început LIVE pe canalele media… cu toţii am fost  martorii atentatelor  sau furtunilor transmise live  pe canalele tv, dar 11 septembrie 2001, o dată care a marcat secolul XXI.

 Au trecut 19 ani de la primul atentat terorist transmis în direct, în New York, la ora 8 şi 46 de minute, dimineaţa – ora 15:46 la Bucureşti -, un avion deturnat de terorişti lovea turnul de nord al World Trade Center… 17 minute mai târziu, a doua aeronavă intra în turnul de Sud al complexului din Manhattan.Cele două turnuri gemene, simboluri ale New York-ului şi ale succesului american, s-au prăbuşit.Din păcate panica a continuat al treilea avion deturnat de terorişti a fost prăbuşit intenţionat peste clădirea Pentagonului, în statul Virginia. O a patra aeronavă, despre care se crede că avea ca ţintă Casa Albă, a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii.

Reţeaua teroristă Al-Qaida, condusă atunci de Osama bin Laden, a revendicat toate atacurile coordonate, săvârşite de 19 militanţi islamişti.

Omenirea era încremenită de spaimă, nu exista nici o retorică care să demonstreze că toate acestea erau realitate și nu o reeditare a unei piese de teatru gen „Războiul lumilor” al lui H. G. Wells…

În total, în urma atacurilor  2.993 de oameni și-au pierdut viața, inclusiv cei 19 teroriști: 246 în cele patru avioane, din care nu a supraviețuit nimeni, 2.603 în New York, în clădiri și la sol și 125 la Pentagon. Încă 24 de persoane rămân date dispărute. Toți cei care și-au pierdut viața  erau civili, cu excepția a 343 de pompieri, 72 de ofițeri de aplicare a legii, 55 de militari și cei 19 teroriști care au pierit în atacuri.

Peste 90 de țări și-au pierdut cetățeni în atacurile de la World Trade Center.Medicii legiști au colectat „aproximativ 10.000 de fragmente neidentificate de os și țesut care nu au putut fi legate de niciuna din persoanele de pe lista morților”.

Români dispăruți în atentat:

Cantor Fitzgerald L.P., o bancă de investiții cu sediul în etajele 101–105 ale World Trade Center 1, a pierdut 658 de angajați, considerabil mai mulți decât orice altă companie.

De Cantor Fitzgerald se leagă numele a trei dintre cei cinci români despre care se știe că au murit în atentatul de la World Trade Center, la 11 septembrie 2001.

Eugen Gabriel Lazăr, de 27 ani, venit cu familia în SUA în 1985, alături de soții Alexandru Liviu și Corina Stan, 34 ani, respectiv 31 ani, ajunși în SUA în 1995, când au câștigat la Loteria vizelor. Au fost identificați de rude doar cu ajutorul analizelor ADN.

A mai fost și Joshua Poptean, de 37 ani, angajat la o companie de construcții din Bronx. Plecat din România și stabilit la Portland, Oregon, a fost prins la etajul 106, în timp ce verifica, la un control de rutină, tâmplăria la un restaurant.

Lista românilor identificați ca fiind victime ale atentatului de la WTC o mai cuprinde și pe Ana Fosteris, 58 de ani, venită în America de pe vremea comunismului și care lucra ca broker pentru AON, companie care a pierdut 175 de angajați.

Statele Unite au răspuns la aceste atacuri lansând un „Război împotriva terorismului”, invadând Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul dictatorial al Talibanilor, care adăpostea teroriști al-Qaeda, și adoptând legea USA PATRIOT Act. Multe alte țări și-au întărit și ele legislația antiteroristă și au extins puterile forțelor de aplicare a legii.

La 18 noiembrie 2006, au început lucrările de construcție la One World Trade Center pe locul fostului World Trade Center. Clădirea a fost deschisă oficial la 3 noiembrie 2014.

S-au construit numeroase monumente și memoriale, între care Memorialul și Muzeul Național 11 Septembrie din New York City, Memorialul Pentagon din comitatul Arlington, Virginia, și Memorialul Național al Zborului 93 pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania.

Monumentul ridicat în memoria celor aproape 3000 de victime ale atentatului a fost ales din 5.201 de propuneri și aparține arhitectului Michael Arad, care este fiul lui Moshe Arad, evreu născut în România în 1934 și ajuns ambasador al Israelului în Mexic și S.U.A.

Epilog: „Atunci când puterea dragostei va depăși dragostea de putere, în lume va fi pace”.  Jimi Hendrix

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles