Se împlinesc astăzi doi ani de la plecarea în Cer pe 16 iunie 2017 a  fostului cancelar al Germaniei,  Helmut Kohl care avea vârsta de 87 de ani. Moartea a survenit în  locuinţa sa din oraşul Ludwigshafen, situat în landul german Renania-Palatinat.

Helmut Josef Michael Kohl s-a născut pe  3 aprilie 1930, în localitatea Ludwigshafen, Germania și a fost un politician german al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 până în 1998.

„Cel mai bun lider european al celei de-a doua jumătăți a secolului 20”

 Mandatul său de cancelar a durat 17 ani, cu doi ani mai mult decât cel al lui Konrad Adenauer. Acesta a fost cel mai lung mandat al unui cancelar german de la Otto von Bismarck. Kohl este considerat principalul arhitect al Reunificării Germaniei  și împreună cu președintele francez François Mitterrand este considerat de asemenea arhitectul Tratatului de la Maastricht, care a format Uniunea Europeană.

Helmut Kohl a fost descris de către președinții americani George W. Bush și Bill Clinton ca fiind „cel mai bun lider european al celei de-a doua jumătăți a secolului 20”

Politicianul  a continuat drumul reconcilierii franco-germane începute de cancelarul german Konrad Adenauer și de președintele francez Charles de Gaulle. La 22 septembrie 1984, a avut loc o întâlnire între cancelarul Kohl și François Mitterrand pe locul bătăliei de la Verdun. Cei doi s-au recules împreună în cimitirul soldaților căzuți la Verdun. Fotografia celor doi politicieni ținându-se de mână a făcut înconjurul lumii și a devenit un simbol al reconcilierii franco-germane.

Pe Kohl și Mitterrand i-a legat o prietenie personală. Cei doi au pus în practică proiectul televiziunii comune ARTE. Continuarea procesului unificării europene, concretizat în Tratatul de la Maastricht, a fost pus pe seama strânsei colaborări între Kohl și Mitterand.

Helmut Kohl rămâne în istorie  un Lider care a scris pagini glorioase pentru Germania și Europa, socotit  drept ”părintele” reunificării.

Anca Bica Bălălău

Sursa  foto:Wikipedia