Două treimi din populaţia globului se confruntă cu lipsa severă a apei

Patru miliarde de persoane din lumea întreagă, din care aproape două miliarde de persoane în China şi India, se confruntă cu lipsa severă a apei cel puţin o lună dintr-un an calendaristic, potrivit unui raport al unor cercetători de la Universitatea din Twente, scrie AFP.

Aproximativ 500 de milioane de persoane se confruntă cu deficitul de apă pe întreaga durată a anului, au stabilit experţii, ale căror estimări sunt vizibil mai sumbre decât cele cunoscute până în prezent, care stipulau că populaţiile afectate de lipsa apei sunt între 1,7 şi 3,1 miliarde.

Rezultatele cercetării pot fi utile pentru guverne şi companii pentru dezvoltarea unor strategii mai eficiente de gestionare a apei, pentru o mai bună rezolvare a nevoilor urgente de apă ale populaţiei.

Creşterea demografică, îmbunătăţirea nivelului de viaţă, schimbările privind consumul şi dezvoltarea irigaţiilor în agricultură sunt principalii factori care sporesc forţat cererea de apă la nivel mondial, explică autorii raportului Mesfin Mekonnen şi Arjen Hoekstra de la Universitatea din Twente (Olanda).

Predicţia penuriei de apă rămâne dificilă din cauza cererii şi disponibilităţii care variază în funcţie de regiuni şi de anotimpuri, ceea ce duce la deficite în numeroase părţi ale planetei în timpul perioadelor specifice ale anului.

Studiul a putut stabili că pe lângă India şi China, populaţii semnificative ale planetei se confruntă cu lipsa severă de apă în timpul unor perioade ale anului, în Bangladesh, Pakistan, Nigeria, Mexic şi Statele Unite (în sud-vest, în special în statul California, şi în sud, în statele Texas şi Florida).

Stabilirea unor limite privind consumul de apă din bazinele fluviale, creşterea eficienţei utilizării acesteia şi o mai bună distribuire a resurselor de apă proaspătă vor fi determinante pentru reducerea ameninţărilor la adresa biodiversităţii şi umanităţii, au concluzionat autorii cercetării. Raportul a fost publicat în ediţia recentă a revistei americane ScienceAdvances.AGERPRES

Cele mai citite

Related Articles