Ascultă Radio România Reșița Live

Un român a inventat jeleul cu aur şi usturoi

Invenţia e valoroasă datorită conţinutului de extracte naturale din plante şi fructe, „ceea ce-l face să fie valoros din punct de vedere nutriţional, iar zona de inovaţie provine prin utilizarea nanoparticulelor de aur cu aceste două benefici majore“, consideră cercetătorul. Tehnica nanoparticulelor din aur poate fi pusă în practică şi la alte produse alimentare. „E important de menţionat efectul lor care poate să fie înglobat în multe matrici, fie că e vorba de matrici alimentare, fie de zona de ambalaje antimicrobiene“, adaugă Vodnar.

Întrebat cât ar costa o investiţia ca acest jeleu minune să ajungă pe piaţă, la oameni – ţinta finală a invenţiile cercetătorilor – acesta a avansat o cifră relativă de vreo 10.000 de euro.

Un român a inventat jeleul cu aur şi usturoi

Articol editat de Mirabela Afronie, 8 aprilie 2016, 06:41

„Jeleul de aur“ sau „Golden jelly“ este invenţia lui Adrian Gheorghe Martău, un student al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. A vrut să facă o altfel de teză de licenţă şi nu numai că a reuşit cu ajutorul profesorilor săi, ci a şi câştigat o medalie de aur la un Salon Naţional de Inventică ProInvent 2016, desfăşurat la Cluj. Produsul său este unul natural deoarece cuprinde extracte din fructe – căpşuni, portocale şi cocos -, pectină (din fructe) şi nu gelatină, zahăr în cantităţi mai mici decât jeleurile din comerţ. Noutatea şi inovaţia sunt aduse de folosirea nanoparticulelor de aur, în vogă în industria farmaceutică şi medicală din lume, care au efecte antimicrobiene şi antioxidante asupra corpului uman.
Coordonatorul licenţei, cercetătorul Dan Vodnar, „tatăl“ ambalajul microbian (pentru care a primit medalie de aur, la ProInvent, ca şi studentul său), precizează că la nivel mondial există studii ce subliniază beneficiile folosirii nanoparticululelor de aur în alimentaţie, dar şi alte studii care demonstrează exact opusul.

Invenţia e valoroasă datorită conţinutului de extracte naturale din plante şi fructe, „ceea ce-l face să fie valoros din punct de vedere nutriţional, iar zona de inovaţie provine prin utilizarea nanoparticulelor de aur cu aceste două benefici majore“, consideră cercetătorul. Tehnica nanoparticulelor din aur poate fi pusă în practică şi la alte produse alimentare. „E important de menţionat efectul lor care poate să fie înglobat în multe matrici, fie că e vorba de matrici alimentare, fie de zona de ambalaje antimicrobiene“, adaugă Vodnar.

Întrebat cât ar costa o investiţia ca acest jeleu minune să ajungă pe piaţă, la oameni – ţinta finală a invenţiile cercetătorilor – acesta a avansat o cifră relativă de vreo 10.000 de euro.

Sursa: Adevărul

Etichete:
Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 00:25

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

În fiecare an, la 23 aprilie, lumea creştină îl prăznuişte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Anul acesta, deşi...

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 07:11

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple

Săptămâna Luminată, care începe imediat după Duminica Paștelui, reprezintă o perioadă sacră și plină de bucurie pentru toți...

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:28

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda

Masa de Paște a românilor este marcată de abundență din cele mai vechi timpuri. Mâncărurile diverse, cele mai multe „grele“, astăzi cu...

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:21

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un moment profund spiritual care aduce vestea Învierii Domnului și cheamă...

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Cele mai spectaculoase castele din România

Toată lumea cunoaște câteva castele de pe teritoriul României, însă puțini știu că numărul acestora se ridică la aproape 100, fără să...

Cele mai spectaculoase castele din România
Fapt divers sâmbătă, 19 aprilie 2025, 08:38

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sâmbăta Mare, cunoscută și ca Ziua Tăcerii sau Ziua Înmormântării Domnului, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Aceasta este...

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 11:05

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume

Tradiții și obiceiuri de Paște din lume: Rădăcini spirituale și culturale uimitoare Paștele este una dintre cele mai celebrate sărbători...

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 00:01

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Sfântă, care...

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos