Turnul din Pisa a început să se îndrepte. S-a redresat cu… 4 centimetri!

Celebrul Turn din Pisa a încetat uşor să se mai încline şi chiar s-a redresat puţin, graţie lucrărilor de inginerie demarate pentru a salva acest monument medieval, devenit o atracţie turistică majoră din centrul Italiei, au anunţat miercuri experţii citaţi de AFP.

Grupul de supraveghere a turnului, înfiinţat pentru a monitoriza evoluţia lucrărilor de restaurare, a anunţat într-un comunicat că după 17 ani de observaţie, “Turnul din Pisa este stabil şi înclinarea sa a scăzut uşor”.

Potrivit Nunziante Squeglia, profesor de inginerie la Universitatea din Pisa, citat de mass-media italiene, monumentul de 58 de metri înălţime s-a redresat… cu 4 centimetri.

Grupul de supraveghere a demarat lucrări de anvergură, desfăşurate între 1993 şi 2001, sub conducerea lui Michele Jamiolkowski, un inginer polonez naturalizat italian, pentru a salva turnul ce risca să se prăbuşească.

Accesul publicului în turn a fost închis pe durata lucrărilor care au costat peste 28 de milioane de euro.

Este însă puţin probabil ca turnul să fie complet redresat, cu atât mai mult cu cât nu a fost niciodată drept.

Construcţia sa a debutat în august 1173 şi a început să se încline imediat după terminarea etajelor superioare, înclinându-se şi mai mult după încheierea totală a lucrărilor în 1372.

Sursa: europafm.ro