#SUNTEM DE NEOPRIT – 8 mai, Ziua Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii

Umanitatea, Imparțialitatea, Neutralitatea, Independenţa, Voluntariatul, Unitatea și Universalitatea sunt principiile care stau la baza deciziilor și acțiunilor Crucii Roşii.

Nu ar fi oare posibil ca pe timp de pace să se înfiinţeze societăţi care să ofere îngrijire răniţilor în timp de război, cu ajutorul voluntarilor zeloşi, devotaţi şi cu adevărat calificaţi?„ Aceasta a fost întrebarea pusă de omul de afaceri Henry Dunant, martor la chinul a 9.000 de răniţi din oraşul Castiglione, în timpul războiului de unificare din Italia, întrebare care a dus  la înfiinţarea Crucii Roşii. Dunant a continuat să întrebe, de data aceasta autorităţile militare ale diferitelor state, dacă nu ar putea formula câteva principii internaţionale care să stea la baza societăţilor de ajutorare a răniţilor. Întrebarea sa nu a rămas fără răspuns şi în anul 1863 a fost înfiinţat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Crucea Roşie Română

La 7 iunie 1876 a fost înfiinţată Societatea pentru ajutorarea răniţilor şi bolbavilor militari pe timp de război.

O lună mai târziu, la Bucureşti, a fost înfiinţată Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, iar la 23 august a fost recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. La doar două săptămâni, prima ambulanţă pleca pe frontul din Serbia.

Au urmat spitalele temporare din teatrele de război. Statele Unite ale Americii au avut primele vase spital.

În 1906, Irina Câmpineanu a pus bazele Crucii Roşii a Doamnelor din România, care pe 13 aprilie 1915 a fuzionat cu Societatea de Cruce Roşie din România, sub denumirea de Societatea Naţonală de Cruce Roşie din România (S.N.C.R.R.).

Majestatea Sa Custodele Coroanei Române, Președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

În 1928 se puneau bazele Crucii Roşii Internaţionale, sărbătorită în fiecare an, pe 8 mai, ziua de naştere a lui Henry Dunant.

Pentru meritele sale, Henry Dunant a primit, în 1901, Nobelul pentru Pace, fiind primul laureat al nou înfiinţatului premiu.

CICR a fost onorată şi cu alte Nobeluri pentru Pace, în timpul celor două Războaie Mondiale, în 1917 şi în 1944, precum şi în 1963, când s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea sa.

#SUNTEM DE NEOPRIT

Ziua de 8 mai este dedicata personalului si voluntarilor Miscarii Internationale a Crucii Rosii si Semilunii Rosii care intervin si sustin persoanele afectate de COVID-19, care, cu responsabilitate si daruire duc la indeplinire misiunea organizatiei, actiuni ce sunt „de neoprit”.

In România, de la inceputul pandemiei COVID-19, personalul si voluntarii Crucii Rosii Romane au fost permanent in actiune, asumandu-si riscul imbolnavirii, pentru a oferi asistenta umanitara si  servicii socio-medicale celor in nevoie. Totodata, pentru a ajuta comunitatile sa se pregateasca, au diseminat  informatii esentiale pentru prevenirea si limitarea raspandirii virusului, au sprijinit persoanele izolate la domiciliu cu alimente esentiale si produse de igiena, au oferit sprijin psihosocial persoanelor vulnerabile si in carantina, au monitorizat telefonic persoanele izolate. Prin implicarea a sute de donatori si parteneri din intreaga tara, personalul si voluntarii Crucii Rosii Romane au reusit sa sprijine unitatile medicale si institutiile angajate in combaterea pandemiei cu echipamente medicale si de protectie in valoare de peste noua milioane de euro.

 „In ultimul an, COVID-19 a adus multa incertitudine si a perturbat viata romanilor. Acest lucru s-a reflectat mai ales asupra persoanelor care erau deja afectate de saracie si izolare sociala. Dar un lucru nu s-a schimbat: sprijinul oferit de voluntarii si personalul Crucii Rosii Romane. Oamenii de Cruce Rosie au fost in comunitati in fiecare zi, ajutand familiile afectate cu pachete cu alimente si produse de igiena sau oferind informatii despre importanta prevenirii raspandirii virusului. Timp de un an ei ne-au demonstrat ca angajamentul lor nu se clatina niciodata, iar compasiunea lor nu are limite.”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Rosie Romana.

Miscarea Internationala este alcatuita din 192 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, cu 160.000 de filiale locale si aproximativ 14 milioane de voluntari in intreaga lume. Estimam ca unul din 636 de locuitori ai planetei este voluntar al Crucii Rosii sau al Semilunii Rosii. Impreuna, Crucea Rosie si Semiluna Rosie au ajuns la 650,5 milioane de persoane cu activitati de promovare a sanatatii si a masurilor de igiena – adica 1 din 12 persoane, au desfasurat lucrari de alimentare cu apa si salubrizare pentru 106,2 milioane de oameni (adica 1 din 72 de persoane), au acordat asistenta alimentara sau in natura pentru aproximativ 79 de milioane de persoane (1 din 97 de persoane) si mai mult de un milion de persoane au fost conectate cu familiile lor prin apeluri telefonice sau video, mesaje scrise sau verbale.

video – Facebook/ Familia Regală a României

Cele mai citite

Related Articles