Regina Ana, comemorată la Săvârșin. Cinci ani de la trecerea în eternitate a ultimei regine a României

Custodele Coroanei, Margareta, și Principele Radu, au participat ieri, 1 august, alături de mai mulți localnici din Săvârșin, la liturghia de la Biserica Romano-Catolică ținută în memoria Reginei Ana, la 5 ani de la trecerea sa în nefiinţă.

Regina Ana a României s-a născut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca Principesă de Bourbon-Parma şi a fost botezată catolică. După refuzul Regelui Mihai de a-și boteza copiii în confesiunea catolică, Regina Ana a fost excomunicată după căsătorie, situaţie care a durat 40 de ani, până în anul 1968.

L-a cunoscut pe regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Guvernul Groza nu și-a dat acordul pentru căsătorie. Mai mult, l-a forțat pe Regele Mihai să abdice la 30 decembrie 1947. Cuplul s-a căsătorit în cursul anului următor, în ciuda opreliștilor de natură religioasă. În cercurile monarhiste și în cadrul familiei regale a României, Ana de Bourbon-Parma a fost cunoscută sub titlul Regina Ana, cu calificativul Majestatea Sa.

De același autor

Related Articles