Ascultă Radio România Reșița Live

Festival de film dedicat pisicilor, la Istanbul

Articol editat de Alin Datcu, 18 ianuarie 2018, 20:58

Festivalul de film a debutat la 12 ianuarie la Muzeul Pera din Istanbul, sub titlul „Meow! Ţi-a mâncat pisica limba?”, şi prezintă nouă pelicule din Franţa, Germania, Austria, Japonia, Turcia şi Statele Unite, dedicate unor poveşti emoţionante despre aceste îndrăgite feline.

„Am ales pisicile ca temă deoarece am realizat că ele au o natură diferită în cinematografie şi există tot mai multe filme la nivel mondial care se concentrează asupra lor, fie ca personaje principale, fie ca personaje secundare importante”, a declarat Fatma Colakoglu, curatoarea filmelor, pentru Xinhua.

Ea a precizat că interesul pentru acest eveniment a depăşit cu mult aşteptările organizatorilor şi că acest interes reflectă preocuparea din ce în ce mai mare a locuitorilor Istanbulului pentru bunăstarea pisicilor care împânzesc străzile oraşului.

Nu este deci de mirare că pelicula „Kedi”, un film turcesc care prezintă Istanbulul din perspectiva unei pisici de pe stradă, se numără printre cele mai populare proiecţii la acest festival.

„În Istanbul, pisicile sunt oglinda oamenilor, permiţându-le să reflecteze asupra vieţii lor în moduri pe care nu le-ar putea face altfel”, nota o cronică de film.

Pentru Colakoglu, locuitorii oraşului sunt dornici să afle cum tratează alte culturi pisicile şi cum relaţionează oamenii din alte culturi cu acestea, astfel că prezenţa mai multelor filme străine la festival le oferă o bună oportunitate în acest sens.

Festivalul se va încheia la data de 4 februarie.

Fapt divers joi, 1 mai 2025, 07:25

1 Mai – Ziua Muncii

Ziua de 1 Mai, cunoscută internațional ca Ziua Muncii, este celebrată anual în numeroase țări ale lumii. Deși astăzi este asociată cu...

1 Mai – Ziua Muncii
Fapt divers joi, 1 mai 2025, 06:00

Povestea micului românesc

Povestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea pe...

Povestea micului românesc
Fapt divers marți, 29 aprilie 2025, 06:15

De Ziua Internaţională a Dansului este celebrat dansul ca artă şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre

Penultima zi de lună aprilie, 29, este declarată Ziua Internațională a Dansului!Decizia a fost luată în anul 1982, când Institutul...

De Ziua Internaţională a Dansului este celebrat dansul ca artă şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre
Fapt divers duminică, 27 aprilie 2025, 00:01

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii

În calendarul ortodox, prima duminică după Paște este cunoscută drept Duminica Tomii, zi în care este pomenit Sfântul Apostol Toma. A doua zi,...

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 08:00

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special...

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 00:25

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

În fiecare an, la 23 aprilie, lumea creştină îl prăznuişte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Anul acesta, deşi...

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 07:11

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple

Săptămâna Luminată, care începe imediat după Duminica Paștelui, reprezintă o perioadă sacră și plină de bucurie pentru toți...

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:28

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda

Masa de Paște a românilor este marcată de abundență din cele mai vechi timpuri. Mâncărurile diverse, cele mai multe „grele“, astăzi cu...

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda