În noaptea de vineri spre sambata, daca orele tarzii ne vor prinde inca treji, o idee ar fi sa iesim din casa si sa privim Luna. E noaptea in care vom putea vedea cu ochiul liber o eclipsa de Luna prin penumbra.

Aceasta va fi vizibila in totalitate din Romania, a confirmat pentru ziare.com, Andrei Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti.

Ce sa ne asteptam sa vedem? „Ca la toate eclipsele la care Luna trece prin penumbra, nu in umbra Pamantului, ne asteptam ca in momentul maximului, dar doar atunci, plus minus o ora, sa vedem cum partea de sus a Lunii e putin mai galbuie, mai putin stralucitoare decat jumatatea de jos”, a declarat pentru Ziare.com Andrei Sonka.

Concret, „daca imparti Luna in doua, partea de sus va fi mai putin stralucitoare decat partea de jos”, a spus coordonatorul Observatorului Astronomic. Această schimbare a culorii durează intre o oră si două.

Luna este stralucitoare in aceasta perioada pentru ca e una plina. Conform Space.com, se numeste „Luna de zapada”, porecla data pentru ca aceasta este luna cand sunt cele mai multe ninsori. Se mai numeste si „Luna foametei”, denumire data de triburile amerindiene, pentru ca e o perioada in care e dificil sa vanezi si sa gasesti hrana.

Eclipsa de Luna prin penumbra este vizibila din cele mai multe tari de pe glob, cu exceptia Australiei, Noii Zeelande si tarilor din estul Asiei, de-a lungul coastei Pacificului. In SUA, singurul stat de unde nu se va vedea eclipsa este Hawaii.
Cele mai bune locuri pentru a vedea eclipsa sunt Europa, Africa si partea estica a Americii de Sud. Potrivit lui Noah Petro, cercetător NASA, „cel mai bun loc pentru a vedea eclipsa ar fi pe o navă de croazieră aflată în mijlocul oceanului Atlantic”.
Pentru a vedea aceste schimbari, ar trebui sa privim Luna la orele 2 – 3 dimineata. „Eclipsa incepe pe la 12.30, dar atunci nu vei vedea nimic. Trebuie sa astepti cam o ora; de pe la 1.30 incepe sa se vada ceva si se termina inainte de 5”, a declarat Andrei Sonka.

Si da, eclipsa se va vedea si din Bucuresti, indiferent din ce parte a orasului. „Nu conteaza unde te afli. Luna e foarte stralucitoare si poti sa fii oriunde, chiar si sub un felinar, si o vei vedea”, a mai spus Sonka.