Ascultă Radio România Reșița Live

Descoperire inedită a unor cercetători din Cluj şi Mureş în lupta contra bolii care omoară un milion de oameni anual

Balog Adalbert, prorector la Universitatea Sapientia Cluj, a declarat pentru „Adevărul“ că totul a început din 2012. Avea un proiect despre ciuperca simbiontă. A testat relaţia dintre mai multe plante şi această ciupercă. A încercat cu roşia, ardeiul, căpşunul, însă doar la năfurică a observat schimbările dorite. A durat luni întregi până cercetătorii au găsit metoda potrivită ca simbioza dintre năfurică şi acea ciupercă să fie reuşită. „Rezultatele arată că această simbioză este pozitivă pentru fiecare partener. Şi ciuperca obţine nişte substanţe de la plantă, şi planta primeşte nişte substanţe de la ciupercă“, explică Balog Adalbert, prorector al Universităţii Sapientia din Cluj. Din primele teste s-a observat că, în urma simbiozei, se măreşte foarte mult volumul rădăcinii plantei, iar asta îi permite năfuricii să primească o cantitate mai mare de minerale din sol, să devină mai rezistentă şi să se dezvolte cu puţină apă datorită unor proteine ce apar.

Explicaţia prorectorului: stânga sus – plantaţia de năfurică (Artemisia annua) în timpul experimentului; stânga jos, masa de rădăcină fără (stânga) şi cu ciuperca simbiontă Rhizophagus irregularis (dreapta). Dreapta sus frunza de năfurică fără, stânga jos cu ciuperca simbiontă Rhizophagus irregularis cu creştere semnificative a glandelor epidermice producători de artemisinin. Protectorul povesteşte că acea ciupercă are o formă de filament foarte subţire care intră în rădăcina năfuricii, iar simbioza duce la mărirea volumul rădăcinii şi al glandelor de pe frunze ce secretă substanţa folosită în tratamentul malariei. Au urmat apoi zeci şi zeci de teste. S-au probat mai multe metode de realizare a simbiozei şi s-a descoperit cea potrivită: în 4-5 zile simbioza e finalizată. Testele s-au făcut pe circa 400 de plante de năfurică în simbioză cu ciuperca. Experimentele au arătat creşterea conţinutului de artemisinină cu 17% raportat la 100 de grame de frunză. Balog mai spune că munca lor nu se va opri aici, deşi una dintre cele mai bine cotate reviste de botanică din lume, Frontiers în Plant Science, le-a publicat un studiu despre descoperire.
Din toamnă vor să repete testul pe circa 2.000 de plante de năfurică. Intenţionează să le cultive pe un teren din campusul universitar din Târgu-Mureş. Au deja jumătate dintre plante, comandate de la o mare companie farmaceutică din China, companie ce vinde şi plante medicinale. Extinderea studiului înseamnă şi cooptarea în echipa de cercetare, pe lângă doctoranzi, şi a unor ingineri horticoli.
Prorectorul de la Sapientia mărturiseşte că a fost surprins că Frontiers în Plant Science le-a publicat studiul la doar 6 săptămâni după ce l-au trimis, asta în condiţiile în care uneori cercetătorii stau şi un an până li se publică articolele. Artemisinina a fost descoperită de cercetătoarea chineză Youyou Tu care a luat, în 2015, Premiul Nobel pentru această mare reuşită în Medicină. Dacă studiul cercetătorilor din Cluj şi Mureş va demonstra că substanţa ce tratează malaria poate fi produsă industrial, atunci – susţine Balog – preţul medicamentului folosit în tratarea malariei ar putea scădea. Circa 550 de milioane de oameni sunt infectaţi anual cu malarie şi aproximativ 1 milion de oameni mor în fiecare an, majoritatea copii.
Sursa: adevarul.ro

Descoperire inedită a unor cercetători din Cluj şi Mureş în lupta contra bolii care omoară un milion de oameni anual

Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 aprilie 2018, 17:15

Cercetători de la Universitatea Sapientia Cluj şi UMF Târgu-Mureş au găsit o metodă prin care se obţine, cu puţină apă, o cantitate mai mare de artemisinină, substanţă folosită în medicamentul ce tratează malaria, în urma simbiozei dintre o ciupercă şi o plantă. În cercetarea lor, începută acum 6 ani, s-au folosit zeci de plante medicinale numite uzual năfurică (Artemisia annua) şi o ciupercă simbiontă (Rhizophagus irregularis). Năfurica e o plantă medicinală cultivată în regiunile tropicale şi subtropicale care produce în mod normal substanţa folosită în tratamentul malariei, dar nu în cantităţi mari din lipsa apei. Echipa coordonată de Balog Adalbert de la Universitatea Sapientia Cluj şi Domokos Erzsébet de la UMF Târgu Mureş au găsit o metodă revoluţionară.

Balog Adalbert, prorector la Universitatea Sapientia Cluj, a declarat pentru „Adevărul“ că totul a început din 2012. Avea un proiect despre ciuperca simbiontă. A testat relaţia dintre mai multe plante şi această ciupercă. A încercat cu roşia, ardeiul, căpşunul, însă doar la năfurică a observat schimbările dorite. A durat luni întregi până cercetătorii au găsit metoda potrivită ca simbioza dintre năfurică şi acea ciupercă să fie reuşită. „Rezultatele arată că această simbioză este pozitivă pentru fiecare partener. Şi ciuperca obţine nişte substanţe de la plantă, şi planta primeşte nişte substanţe de la ciupercă“, explică Balog Adalbert, prorector al Universităţii Sapientia din Cluj. Din primele teste s-a observat că, în urma simbiozei, se măreşte foarte mult volumul rădăcinii plantei, iar asta îi permite năfuricii să primească o cantitate mai mare de minerale din sol, să devină mai rezistentă şi să se dezvolte cu puţină apă datorită unor proteine ce apar.

Explicaţia prorectorului: stânga sus – plantaţia de năfurică (Artemisia annua) în timpul experimentului; stânga jos, masa de rădăcină fără (stânga) şi cu ciuperca simbiontă Rhizophagus irregularis (dreapta). Dreapta sus frunza de năfurică fără, stânga jos cu ciuperca simbiontă Rhizophagus irregularis cu creştere semnificative a glandelor epidermice producători de artemisinin. Protectorul povesteşte că acea ciupercă are o formă de filament foarte subţire care intră în rădăcina năfuricii, iar simbioza duce la mărirea volumul rădăcinii şi al glandelor de pe frunze ce secretă substanţa folosită în tratamentul malariei. Au urmat apoi zeci şi zeci de teste. S-au probat mai multe metode de realizare a simbiozei şi s-a descoperit cea potrivită: în 4-5 zile simbioza e finalizată. Testele s-au făcut pe circa 400 de plante de năfurică în simbioză cu ciuperca. Experimentele au arătat creşterea conţinutului de artemisinină cu 17% raportat la 100 de grame de frunză. Balog mai spune că munca lor nu se va opri aici, deşi una dintre cele mai bine cotate reviste de botanică din lume, Frontiers în Plant Science, le-a publicat un studiu despre descoperire.
Din toamnă vor să repete testul pe circa 2.000 de plante de năfurică. Intenţionează să le cultive pe un teren din campusul universitar din Târgu-Mureş. Au deja jumătate dintre plante, comandate de la o mare companie farmaceutică din China, companie ce vinde şi plante medicinale. Extinderea studiului înseamnă şi cooptarea în echipa de cercetare, pe lângă doctoranzi, şi a unor ingineri horticoli.
Prorectorul de la Sapientia mărturiseşte că a fost surprins că Frontiers în Plant Science le-a publicat studiul la doar 6 săptămâni după ce l-au trimis, asta în condiţiile în care uneori cercetătorii stau şi un an până li se publică articolele. Artemisinina a fost descoperită de cercetătoarea chineză Youyou Tu care a luat, în 2015, Premiul Nobel pentru această mare reuşită în Medicină. Dacă studiul cercetătorilor din Cluj şi Mureş va demonstra că substanţa ce tratează malaria poate fi produsă industrial, atunci – susţine Balog – preţul medicamentului folosit în tratarea malariei ar putea scădea. Circa 550 de milioane de oameni sunt infectaţi anual cu malarie şi aproximativ 1 milion de oameni mor în fiecare an, majoritatea copii.
Sursa: adevarul.ro
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Etichete:
1 Mai – Ziua Muncii
Fapt divers joi, 1 mai 2025, 07:25

1 Mai – Ziua Muncii

Ziua de 1 Mai, cunoscută internațional ca Ziua Muncii, este celebrată anual în numeroase țări ale lumii. Deși astăzi este asociată cu...

1 Mai – Ziua Muncii
Povestea micului românesc
Fapt divers joi, 1 mai 2025, 06:00

Povestea micului românesc

Povestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea pe...

Povestea micului românesc
De Ziua Internaţională a Dansului este celebrat dansul ca artă şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre
Fapt divers marți, 29 aprilie 2025, 06:15

De Ziua Internaţională a Dansului este celebrat dansul ca artă şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre

Penultima zi de lună aprilie, 29, este declarată Ziua Internațională a Dansului!Decizia a fost luată în anul 1982, când Institutul...

De Ziua Internaţională a Dansului este celebrat dansul ca artă şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre
Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii
Fapt divers duminică, 27 aprilie 2025, 00:01

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii

În calendarul ortodox, prima duminică după Paște este cunoscută drept Duminica Tomii, zi în care este pomenit Sfântul Apostol Toma. A doua zi,...

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 08:00

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special...

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 00:25

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

În fiecare an, la 23 aprilie, lumea creştină îl prăznuişte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Anul acesta, deşi...

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 07:11

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple

Săptămâna Luminată, care începe imediat după Duminica Paștelui, reprezintă o perioadă sacră și plină de bucurie pentru toți...

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:28

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda

Masa de Paște a românilor este marcată de abundență din cele mai vechi timpuri. Mâncărurile diverse, cele mai multe „grele“, astăzi cu...

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda