[AUDIO] Soborul Maicii Domnului – sărbătoare mare în calendarul ortodox în cea de-a doua zi de Crăciun

Este vorba despre unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. Sărbătoarea vine cu o serie de tradiții și obiceiuri care trebuies respectate cu strictețe de creștini.

Sărbătoarea din 26 decembrie îi îndeamnă pe credincioși să se adune în cinstea Maicii Domnului. Cuvântul „sobor” ne aduce aminte că Maica Domnului trebuie preaslăvită, în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri și adunarea noastră de pe pământ este însoțită de cetele tuturor Sfinților și Îngerilor de Sus.

Despre rolul Maicii Domnului în întruparea lui Dumnezeu a mărturisit pentru Radio Reşiţa părintele Cosmin Brebu de la Parohia „Schimbarea la Faţă” din municipiul Reşiţa:

pr. Cosmin Brebu

În această zi în unele zone s-a împământenit un obicei specific. Se poartă dusul oamenilor cu „colacul” la naşi. Acest colac tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei de vin, un cocoş, trei găini sau alte păsări de curte, o coastă de porc, şapte cârnaţi şi alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul.

De același autor

Related Articles