16 noiembrie, ziua internaţională a toleranţei

Ziua internaţională a toleranţei este sărbătorită astăzi, după ce în 1995, la această dată, în cadrul unei conferinţe organizate la Paris, statele membre UNESCO adoptau Declaraţia principiilor toleranţei.

Toleranţa presupune respectul, acceptarea şi aprecierea diversităţii şi bogăţiei culturale, a formelor de exprimare şi a calităţii noastre de fiinţe umane.

Ulterior, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite le-a recomandat ţărilor care fac parte din acest for să celebreze, în fiecare an această zi, prin acţiuni de promovare a păcii şi înţelegerii.

Educaţia este considerată cel mai eficient mijloc de prevenire a intoleranţei, care ameninţă relaţiile internaţionale în acest secol.

Organizația Națiunilor Unite se angajează să consolideze toleranța prin promovarea înțelegerii reciproce între culturi și popoare. Acest imperativ se află în centrul Cartei Organizației Națiunilor Unite, precum și al Declarației Universale a Drepturilor Omului și este mai important ca oricând în această eră a extremismului în creștere și violent și a conflictelor care se înrăutățește și care se caracterizează printr-o nerespectare fundamentală a vieții umane.

Organizația Națiunilor Unite a lansat o nouă campanie de promovare a toleranței, respectului și demnității în întreaga lume. Împreună este o campanie globală care are drept scop reducerea percepțiilor și atitudinilor negative față de refugiați și migranții și întărirea contractului social dintre țările și comunitățile gazdă și refugiații și migranții.

În 1995, pentru a marca Anul Organizației Națiunilor Unite pentru Toleranță și a 125 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi, UNESCO a creat un premiu pentru promovarea toleranței și non-violenței. Premiul UNESCO-Madanjeet Singh pentru promovarea toleranței și non-violenței recompensează activități semnificative în domeniile științific, artistic, cultural sau de comunicare care vizează promovarea unui spirit de toleranță și non-violență.

Premiul este acordat la fiecare doi ani în Ziua Internațională de Toleranță, 16 noiembrie. Premiul poate fi acordat instituțiilor, organizațiilor sau persoanelor care au contribuit într-o manieră deosebit de meritorie și eficientă la toleranță și non-violență.

Câștigătorul din 2016 a fost Centrul Federal de Cercetare și Metodologie pentru Psihologia și Educația Toleranței (Centrul Toleranței) al Rusiei.

Cele mai citite

Related Articles