Gabriel Croitoru Sala Radio 1nov Foto Virgil Oprina2

Vioara lui George Enescu, Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, a ajuns aseară la Sala Radio, în ziua în care s-au împlinit 85 de ani de la înfiinţarea Postului Public. Cei doi solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, violonistul Gabriel Croitoru, acompaniat la pian de Horia Mihail, au concertat în cadrul celei de-a doua ediţii a Turneului naţional Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România Cultural şi Accendo.

Un recital extraordinar în care cei doi muzicieni au interpretat lucrări de Enescu, Saint-Saens, Massenet şi Ravel, iar publicul le-a cerut insistent trei bisuri şi i-a aplaudat în picioare.

„Este o reală plăcere să îi ascult. De fiecare dată când au concert la Sala Radio, sunt nelipsită. Mai ales că ei nu sunt nişte artişti obişnuiţi, sunt mesageri ai muzicii clasice în satele si oraşele din România”, a spus o spectatoare.

„Horia Mihail şi Gabriel Croitoru nu susţin recitaluri, ceea ce fac ei sunt acţiuni benefice pentru toată lumea, în special pentru cei care nu au tangenţă cu muzica simfonică”, a completat un alt spectator. Vecinul de scaun a adăugat: „Sensibil şi cu multă dăruire au cântat amândoi. Un program deosebit în interpretarea a doi artişti mari chiar de ziua radioului public. Ne-am dori să avem cât mai des astfel de concerte”.

Înainte de a urca pe scena elegantă a Sălii Radio, cei doi artişti au cântat în cămine culturale friguroase, unele cu mucegai şi igrasie pe pereţi, altele în care nu mai intrase nimeni de luni de zile, unde acustica nu era cea potrivită pentru un recital cameral. Cu toate astea, dacă ar fi să tragă o concluzie în funcţie de numărul şi entuziasmul spectatorilor întâlniţi, pianistul Horia Mihail se declară fericit: „Eu zic că efortul nostru a meritat. E extraordinar să verzi reacţia oamenilor. Unii dintre ei erau efectiv înmărmuriţi când ne ascultau. Cred că reuşim să producem schimbări în viaţa multor oameni şi pentru mine asta e mult mai important decât o carieră la Carnegie Hall sau în alte săli din lume.”

Violonistul Gabriel Croitoru cântă la vioara pe care a cântat şi George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu) şi şi-a propus, aşa cum a făcut şi compozitorul român, să o ducă în cât mai multe localităţi din România. Ediţia din acest an îi va rămâne în memorie multă vreme, mai ales datorită întâlnirii cu elevii din satele româneşti: „Erau extrem de plăcut impresionaţi. Am făcut un fel de lecţii deschise. Le-am explicat: uite cum arată un pian, cum arată o vioară, cam ce ştie să facă şi una şi alta. Unii auziseră de instrumentele respective, alţii nu. În orice caz, eu cred că am atras multă lume de partea noastră şi dacă numai cinci la sută vor reveni într-o sală de concert şi tot este un câştig. Eu şi Horia suntem nişte mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor şi cred că am reuşit.”

Turneul Vioara lui Enescu a avut loc în trei oraşe şi şase localităţi rurale din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, urmând ca pe 4 noiembrie să se încheie în Căminul Cultural din Cernica, judeţul Ilfov.

Oltea Şerban Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, iniţiatorul turneului, alături de Asociaţia Accendo, a oferit o concluzie a celei de-a doua ediţii a Turneului Vioara lui George Enescu: „Pentru Radio România, desfăşurarea turneului Vioara lui Enescu se suprapune unei perioade pline de evenimente. Ne-am bucurat ca în afara recitalurilor din localităţile rurale şi a celor din Botoşani şi Bârlad să avem din nou Vioara lui Enescu pe scena Sălii Radio pe 1 noiembrie, zi simbolică, în care radioul public serbează 85 de ani de existenţă. Gabriel Croitoru şi Horia Mihail s-au aflat alături de Răzvan Suma pe scena Sălii Radio şi în concertul susţinut de Orchestra Naţională Radio dirijată de Cristian Mandeal, iar încărcătura simbolică a acestor seri m-a emoţionat profund, m-a făcut să cred în valoarea de neînlocuit a acelor momente în care se cântă cu foarte mult suflet. Asta fac toţi aceşti muzicieni pe care i-am amintit şi atunci când cântă în faţa unor spectatori care aud prima dată muzică clasică şi atunci când se află pe prima scenă a ţării, o scenă cu sute de mii de ascultători virtuali prin intermediul Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi a platformelor lor online.”

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo

Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2

Eveniment recomandat de: Radio România

Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

Partener principal: Muzeul Naţional George Enescu

Sponsori: VOLKSWAGEN, UniCredit Ţiriac Bank

Parteneri: Orchestrele şi Corurile Radio România, Fondul Român de Dezvoltare Socială, Fundaţia Radio România, Chez Marie, Nissa

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, SPECTACULAR, România liberă, Academia Caţavencu, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, Ziarul Metropolis

Parteneri culturali: Filarmonica de stat din Botoşani, Muzeul Vasile Pârvan Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu

Detalii despre turneu găsiţi pe site-ul www.vioaraluienescu.ro.