[FOTO] Să ne aducem aminte de personalităţile care au văzut lumina zilei în Banatul Montan: Gustav Busch, la 115 de ani de la naştere

Una dintre misiunile culturale însuşite de către Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi de către Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa este cea de a reaminti iubitorilor de cultură şi spiritualitate personalităţile care s-au născut sau au trăit pe meleagurile Banatului Montan, numele lor fiind trecute în cartea de aur a acestui spaţiu de interferenţe culturale.

De data aceasta să ne aducem aminte de o personalitate muzicală care s-a născut și a trăit la Reșița. Este vorba despre Gustav Busch. Iată ce scria Sepp-Karl Kaschak sub tilul „Conaționalii noștri: Gusti Busch. Croitor, muzician, veteran de război și prizonier în Siberia, lăcătuș, profesor de muzică pentru vioară, aranjor și om” printre altele despre acesta:

Născută la 29 martie 1906 în Reșița, mama sa, Maria, era gospodină, iar tatăl, Raimund, își conducea propriul atelier de croitorie. După liceu, Gusti Busch a învățat croitorie de la tatăl său și a practicat această profesie câțiva ani. A învățat să cânte la vioară, unul dintre profesorii săi a fost prof. Josef Brandeisz din Timișoara. La vârsta de 16 ani cânta deja la trombon și la vioară în orchestra simfonică a fabricii. Mai târziu a avut și propria orchestră de muzică de dans. Era căsătorit și avea o fiică și un fiu… A fost membru al orchestrei simfonice a fabricii, al ansamblului de operetă și al orchestrei bisericii catolice. A câștigat mai multe premii la concursuri de amatori din București. A fost profesor de vioară la Conservatorul din Reșița. A fost un aranjor excelent și era foarte apreciat de elevii săi, de colegi și de locuitorii Reșiței. A murit… la 5 aprilie 1963 la Reșița.

Anul acesta, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa și Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin vor marca împlinirea a 115 de ani de la nașterea lui Gustav Busch printr-un plic filatelic ocazional şi o ştampilă adecvată. Întreaga corespondență care pleacă în data de 29 martie de la Of. Poștal Reșița 1 va fi obliterată cu aceasta.

Totodată, cu sprijinul Liceului de Arte „Sabin Păuța”, în data de 25 martie 2021, începând cu ora 19.00, se va putea urmări online de la Centrul German „Alexander Tietz“ Reșița un mic concert în amintirea lui Gustav Busch, o manifestarea organizată împreună cu Formația muzicală „Banater Bergland“ (coordonator: George Gassenheimer). Protagoniștii concertului vor fi George Gassenheimer (vioara întâi), Vincenzo Cerra și Janny Zelko (chitară), Cristian Roşoagă (pianină) și Eduard Gentile Ailenei (contrabas). În repertoriu se vor afla pise compuse sau prelucrate de Gustav Busch.

Manifestarea se va putea urmări pe paginile de socializare:

https://www.facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen

https://www.youtube.com/channel/UC_kYvj3wj9oGipq7pmZoS_g

De același autor

Related Articles