Proiectul Reşiţa inspiraţională continuă cu Horia-Roman Patapievici şi Daniel Funeriu

Publicul conferinței este invitat o incursiune în istoria relației fertile dintre creștinism și civilizația europeană.

Al doilea eveniment din cadrul programului Reșița inspirațională are loc vineri, 20 octombrie, de la ora 18:00, iar invitatul ediției este cunoscutul scriitor și filosof Horia-Roman Patapievici.

„Această conferință este o anamneză. Nu este o conferință în care voi demonstra o teză. Anamneza e un cuvânt grecesc care înseamnă “re-amintire”, readucerea memoriei în fața ei însăși. Ce voi face e că voi reaminti audienței, voi reaminti conștiinței de sine a fiecăruia dintre cei prezenți ce datorează Europa creștinismului. Iar ordinea este exact aceasta: nu ce datorează creștinismul Europei, ci ce datorează Europa creștinismului. Pentru că dacă, așa cum sigur știți citindu-l pe Herodot, Egiptul e un dar al Nilului, un fluviu care cu revărsările și retragerile sale a creat premisele extraordinarei fertilități în mijlocul deșertului, la fel se poate și despre Europa: ea este un dar al creștinismului. Dacă creștinismul nu ar fi existat, Europa nu ar fi existat. Nu ar fi existat nimic? Nu știu, e contrafactual”, spune Horia-Roman Patapievici.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru rezervarea unui loc, organizatorii au pus la dispoziția publicului un formular de înscriere, disponibil online.

Moderatorul întâlnirii va fi Daniel Funeriu, inițiator al proiectului Reșița inspirațională.

„Uniunea Europeană, umbrela instituțională sub care stă ideea unității europene, se inspiră, conform tratatului său, „din moștenirea culturală, religioasă și umanistă a Europei, din care s-au dezvoltat valorile universale care constituie drepturile inviolabile și inalienabile ale persoanei, precum și libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept,”. Horia-Roman Patapievici va face un pas conceptual înspre sincronizarea optimă între moștenirea noastră religioasă – creștinismul latin -, cea culturală și cea umanistă, într-un moment istoric în care vidul de credințe riscă să destructureze ceea ce vreme de 2000 de ani a fost construit cu greu”, precizează Daniel Funeriu”Uniunea Europeană, umbrela instituțională sub care stă ideea unității europene, se inspiră, conform tratatului său, „din moștenirea culturală, religioasă și umanistă a Europei, din care s-au dezvoltat valorile universale care constituie drepturile inviolabile și inalienabile ale persoanei, precum și libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept,”. Horia-Roman Patapievici va face un pas conceptual înspre sincronizarea optimă între moștenirea noastră religioasă – creștinismul latin -, cea culturală și cea umanistă, într-un moment istoric în care vidul de credințe riscă să destructureze ceea ce vreme de 2000 de ani a fost construit cu greu”, precizează Daniel Funeriu.

Interviul realizat de Laura Sgaverdea cu Horia-Roman Patapievici, la Radio România Reșița.

“Evenimentele Reșița inspirațională” sunt un proiect al Primăriei Municipiului Reșița implementat împreună cu Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC).

Partener este Centrul Universitar UBB Reșița

Partener media principal Radio România Reșița.

Cele mai citite

Related Articles