Proiectul „Expozițiile Reșița 250” la final cu două evenimente online

Am trecut de ziua de 3 iulie, când am sărbătorit cei 250 de ani de industrie pe aceste meleaguri… Am inițiat de anul trecut mai multe proiecte & programe care să ilustreze importanța istoriei acestor locuri, începând cu ziua de naștere a Reșiței industriale până în ziua de astăzi, cu toate suișurile și coborâșurile inerente unei evoluții istorice, așa cum a trăit-o urbea noastră încă din 1769, când s-a pus de fapt piatra de temelie a ceea ce sărbătorim astăzi.

Deja consacratul parteneriat între Centrul Universitar din Reșița al UBB, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, revista „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița, Muzeul Cineastului Amator din Reșița și Filiala Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a demonstrat până în prezent, că împreună se pot realiza lucruri frumoase…

Uniți în sărbătoarea Reșiței, ne-am propus în luna mai un proiect expozițional: în fiecare zi de 3 a lunilor mai – octombrie, să se organizeze câte o expoziție care să ilustreze trecutul sau prezentul acestui loc minunat prin oamenii și faptele lor, prin energia lor creatoare, dar nu în ultimul rând și prin ceea ce ne-a oferit Bunul Dumnezeu: natura, mediul înconjurător.

Prima expoziție a fost deschisă în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din  Reșița timp de două ore, între 16.00 și 18.00, în lunea Paștilor din acest an, în data de 3 mai 2021. Reșițenii dornici de istoria acestor locuri au putut vizita o expoziție dedicată unor momente importante din viața Cetății de Foc, din anul în care se sărbătoreau 200 de ani de industrie la Reșița, în 1971. Curatorul primei expoziții a fost coordonatorul Muzeului Cineastului Amator, Andrei Florin Bălbărău. Cea de a II-a expoziție, deschisă în 3 iunie în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița, timp de două ore, a fost cea realizată cu piese din colecția lui Bogdan Andrei Mihele, un mare iubitor al istoriei plaiurilor industriale reșițene. Cea de a III-a s-a organizat în foaierul Centrului Universitar UBB din Reșița și a reunit plasticieni profesioniști și amatori într-o expoziție de artă plastică dedicată jubileului reșițean, chiar în ziua în care, în urmă cu 250 de ani, se aprindeau primele două furnale. Aceasta s-a inaugurat) sub motto-ul „Reșița – 250: Timp și contratimp”. A IV-a expoziție a fost intitulată „Reșița pierdută”, având marca familiei de fotografi Mato. Jancsi Mato a adunat din arhiva proprie pentru expoziția din 3 august imagini realizate de tatăl său, Ioan Mato (*13 octombrie 1932, Iersig – †27 iunie 2004, Reșița), care reprezintă scene din istoria orașului vechi, parte care a fost demolată ca urmare a extinderii uzinelor reșițene în ultimele decenii ale secolului trecut. Expoziția lunii septembrie, bineînțeles organizată într-o zi de 3 a lunii, a fost dedicată Reșiței de astăzi. Artistul fotograf reșițean Petre Dalea ne-a invitat într-o lume a lucrărilor de GRAFITTI, Street Art și / sau NEOMURALISM existente în Reșița până în vara lui 2021, o expoziție de real succes.

Și cum ne apropiem de finalul acestui proiect, vă invităm la de fapt două expoziții dedicate jubileului reșițean, dar, din păcate, având în vedere situația pandemică din perioada aceasta, organizate doar online. Ambele fac parte de asemenea și din programul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția a XXXI-a, care se desfășoară pe tot parcursul lunii octombrie. Cele două expoziții sunt:

Sâmbătă, 2 octombrie 2021 (Ziua 1 în cadrul Decadei)

Expoziția „Insigne, martori ai istoriei reșițene“, din colecția Alunel Cocon (Reșița).

Duminică, 3 octombrie 2021 (Ziua a 2-a în cadrul Decadei)

Vernisajul expoziției „Oțel incandescent și coșuri fumegând. 300 de ani de istorie industrială în Banatul Montan”, o expoziție organizată de Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm, Germania, în colaborare din partea germană cu Însărcinatul Federal pentru Cultură și Medii, cu Referenta Culturală pentru Spațiul Dunărean și cu Asociația Germanilor din Banatul Montan stabiliți în Germania, iar din partea română, cu Centrul Universitar din Reșița al Universității „Babeș – Bolyai“ din Cluj-Napoca, cu Muzeul Banatului Montan Reșița, cu Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Referitor la prima expoziție, cea cu insigne din colecția reșițeanului Alunel Cocon, acesta a povestit că primele insigne de la care a pornit colecția (peste 3.000 de piese) au fost cele emise cu ocazia aniversării a 200 de ani de industrie la Reșița, cele 6 variante emise de UCMR și CSR. „Insignele și medaliile sunt obiectele prin intermediul cărora am îmbinat atât pasiunea pentru frumos și artă, cât și curiozitatea pentru trecut și istorie” spune autorul expoziției.

Cea de-a doua expoziție online propune o întâlnire cu istoria Banatului Montan, și considerăm că așa este normal: cei 250 de ani de industrie la Reșița fac parte din contextul și ansamblul economic al regiunii, din cei peste 300 de ani de suișuri și coborâșuri, așa cum le stipulează istoriile locului. Prezent la vernisajul online este, printre alții, și directorul Muzeului Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm / Germania, Christian Glass, prin intermediul acestei expoziții, marcându-se la Reșița și Ziua Unității Germane, Sărbătoarea Națională a Germaniei.

Iată că, cu cele două expoziții online din 2, respectiv, 3 octombrie, punem capăt convingător acestui proiect, prin care partenerii proiectului au încercat să-și aducă contribuția la sărbătorirea jubileului, prin cele 7 expoziții organizate împreună. Mulțumiri tuturor celor care au sprijinit această inițiativă! (Erwin Josef Țigla)

Cele mai citite

Related Articles