Pinacoteca Complexului Muzeal Arad se redeschide la 1 martie

Noul spaţiu extins al Complexului Muzeal Arad, unde sunt expuse lucrări din colecţia de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX), va fi redeschis la 1 martie, anunţă instituţia.

Evenimentul va avea loc vineri, la ora 18.00, în Pinacoteca Palatului Cultural Arad, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, Asociaţiei „Kölcsey” Arad, conducerii muzeului, istoricilor arădeni şi specialiştilor muzeului. 

După aproape jumătate de secol, Pinacoteca s-a redeschis publicului în primăvara anului 2022, în vechiului spaţiu expoziţional, restaurat.

Definitorie pentru lucrările selectate din colecţia de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expoziţional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.

Lucrările pentru extinderea Pinacotecii au continuat anul trecut, iar pe simezele noului spaţiu expoziţional sunt expuse picturi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi început de secol XX, reprezentative pentru influenţa centrelor artistice: Budapesta, Viena, München, Weimar, Düsseldorf, Berlin, Dresda, Paris.

Cu acest prilej se va redeschide expoziţia de istorie „Tezaur 1848-1849” cu o sală dedicată statuii „Aradul întristat” şi va fi lansat primul audio ghid al muzeului, conceput pentru cele mai valoroase lucrări de artă europeană ale Pinacotecii.

Program de vizitare:

Marți-Duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare: ora 16.30)
Luni – închis

TAXĂ INTRARE
14 lei – adulți
7 lei – pensionari
3 lei – preșcolari, elevi, studenți
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

GRATUIT:
Veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război.
Persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.
Persoane care lucrează în reţeaua muzeală – pe baza de legitimație.
Membrii ICOM/AICA – pe bază de legitimaţie.

TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE

17 lei – taxă fotografiere
228 lei – taxă filmare

TAXĂ AUDIO GHID PINACOTECA
6 lei – taxă audioghid

Cele mai citite

Related Articles