Pianul Călător a rămas la Roman. Pianistul Horia Mihail continuă călătoria muzicală

pianul calator public

După ce a plecat de la Mediaş şi s-a oprit prin Deva şi Tecuci, Pianul Călător a rămaş pe 29 martie, la Roman. Pianistul Horia Mihail şi Pianul Călător au susţinut un recital care a adus într-o sală de 550 de locuri peste 600 de spectatori. Toţi bucuroşi că pianul va rămâne pentru doi ani pentru a fi folosit de comunitate:
”Eu nu am ascultat niciodată un pianist cântând live. Este motivul pentru care am venit în această seară, din curiozitate. Acum am aflat şi că pianul va rămâne la noi. Mă bucur mult pentru că aşa voi avea ocazia să ascult şi altă dată”, spunea o elevă în clasa a XI-a.
O spectatoare care a ascultat tot concertul în picioare, spunea la final: ”Vedeţi câtă lume a venit? Gustul se educă, sunt foarte mulţi copii! Cu toate că acum nu au răbdare, dacă vor mai veni la alte astfel de recitaluri, vor învăţa să asculte muzică clasică.”
Pianul Călător va rămâne la Şcoala de Artă din oraş, al cărei director, Viorel Vanzariuc, spunea aseară: „Simt un mic regret pentru că rămâne numai doi ani. Dar, în acelaşi timp, o bucurie imensă pentru că la şcoala noastră sunt foarte mulţi copii olimpici, câştigători ai concursurilor naţionale şi internaţionale de pian şi ne bucurăm nespus pentru că de-acum încolo vor beneficia de un pian performant pe care să studieze şi să susţină recitaluri.”
Călătoria Pianului Călător s-a încheiat aseară la Roman, însă pianistul călător, Horia Mihail, mai are mulţi kilometri de parcurs. Imediat după recitalul de la Roman declara: ”Am ales Romanul ca destinaţie pentru acest pian pentru că aici am găsit mulţi oameni inimoşi şi dornici de cultură. Am trăit o săptămâna intensă, o săptămână frumoasă. Am cântat în spiritul a ceea ce vreau să fie orice apariţie a mea pe scenă, pur şi simplu am dăruit celor care au venit să mă asculte o parte din mine.”
Horia Mihail va susţine în continuare recitaluri şi concerte cu orchestra în mai multe oraşe de pe tot cuprinsul ţării, în parcurile bucureştene, dar şi la New York şi Chişinău. Pianistul se va întâlni pe acest traseu şi cu al doilea pian călător, pe 26 aprilie, la Sânnicolau Mare.
Repertoriul ales este integral Mozart. În recitaluri Horia Mihail interpretează două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană, iar în concertele cu orchestra se va afla, pentru prima dată, în postura de dirijor şi solisţ în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian şi orchestră.
Al patrulea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experienţă cu un program atractiv, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

De același autor

Related Articles