[AUDIO] Partenerii proiectului DANUrB+ îşi dau întâlnire în Banat

Asociația „Euroland Banat” Reșița și Universitatea Politehnica Timișoara organizează, în intervalul 26-30 aprilie 2022, întâlnirea partenerilor din cadrul proiectului DANUrB+, finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Transnațional Interreg Danube 2014-2020.

Evenimentul este cel mai complex dintre activitățile proiectului, organizate în zona de Vest a României.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la Biblioteca Universității Politehnica din Timișoara, marți, 26 aprilie 2022 și va fi urmată de o serie de întâlniri de lucru ale partenerilor, care vor continua miercuri, 27 aprilie, în prima parte a zilei. Sesiunile de lucru au drept scop principal identificarea mecanismelor de consolidare a cooperării în domeniul valorizării resurselor locale ale Clisurii Dunării (platforma, atlasul și brandul DANUrB+, cooperarea de-a lungul fluviului dintre actorii locali etc.)

Andrei Szabo – coordonator de proiect

Ulterior, partenerii se vor deplasa în comunitățile din Clisură într-o vizită de documentare care se va concentra pe identificarea de exemple de bună practică. Astfel, în după-masa aceleiași zile, Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă va găzdui un atelier de lucru cu actori locali cu scopul identificării unor valori comune regiunii transfrontaliere a Dunării.

Joi, 28 aprilie și vineri, 29 aprilie, se vor realiza vizite de bună practică la Svinița și Eibenthal (dedicate plantațiilor de smochini și produselor derivate, gastronomiei tradiționale, dar și artizanilor locali), la Golful Dubova, Muzeul Centralei Hidroelectrice Porțile de Fier I, Turnul de Apă Drobeta Turnu Severin, la meșteșugarii din Sfânta Elena și Cetatea Ladislau.

Fiecare dintre aceste vizite de bună practică presupune discuții ale echipei de proiect cu producătorii şi actorii locali interesaţi de o cooperare eficientă.

Ziua de sâmbătă, 30 aprilie 2022, este rezervată patrimoniului feroviar bănățean, printr-un studiu de caz dedicat sitului și liniei ferate Baziaș – Oravița – Anina, inclusiv o călătorie pe Semmeringul bănățean. Se are în vedere o vizită la Anina pentru a descoperi potențialului de dezvoltare al orașului și, totodată, realizarea unei expoziții inedite în incinta gării cu lucrări ale studenților de la arhitectură ce vizează valorizarea patrimoniului cultural, industrial și natural al zonei printr-o reconectare feroviară, culturală, turistică a Clisurii Dunării (Socol-Baziaș, Parcul Natural Porțile de Fier) cu inima Banatului de Munte (Anina, Reșița, Valea Almăjului, Parcurile Naționale Semenic-Cheile Carașului și Cheile Nerei-Beușnița).

Turul Banatului Montan se va încheia cu o vizită la Reșița, la Școala de Beton, la Școala Pittner și la Muzeul Locomotivelor cu Abur din urbe.

Reamintim că, rețeaua culturală DANUrB+ își propune să contribuie la consolidarea capacității actorilor locali interesați de o cooperare eficientă la nivel local și interregional, cu scopul valorificării patrimoniului Dunării.

Liderul de parteneriat este Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta, iar instituțiile partenere sunt importante universități danubiene prin facultățile lor de arhitectură din: Bratislava, Belgrad, Timișoara, Sofia și București, împreună cu ONG-uri, administrații publice și diverși actori locali. Acestora li s-au alăturat o serie de alţi parteneri strategici asociați din același bazin dunărean pornind din zona Dunării de Mijloc și până la vărsarea în Marea Neagră.

De același autor

Related Articles