Papa Francisc

Papa Francisc, care a marcat profund, într-un timp extrem de scurt, scena internaţională, a fost desemnat “Omul Anului 2013 la Radio România Internaţional”.

“El demonstrează modestie umană, toleranţă şi comportament democratic. (…) Comportamentul Papei oferă un bun exemplu pentru cel puţin un miliard de credincioşi, dar şi pentru toti creştinii (şi nu numai)”, argumenta ascultătorul Ihor Kanevski, din Ucraina, desemnarea Papei ca “Omul Anului 2013 la RRI”, în cadrul tradiţionalei anchete de opinie lansate printre ascultătorii şi utilizatorii săi de Internet din lume de Radio România Internaţional, postul pentru străinătate al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Printre cei pe care au primit cele mai numeroase nominalizări s-au aflat marele om politic Nelson Mandela, plecat recent dintre noi, Edward Snowden, specialistul american în computere care a dezvăluit documente secrete ale NSA, provocând un scandal diplomatic având în centru SUA şi spionarea aliaţilor lor, tânăra militantă pakistaneză pentru drepturile omului Malala Yousafzai, dar şi protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei din Kiev, care luptă pentru apropierea Ucrainei de U.E.

Au mai primiţ între alţii, nominalizări din partea ascultătorilor şi utilizatorilor Internet ai RRI fostul Papă Papa Benedict al XVI-lea, preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel, jurnalistul şi activistul politic radical rus Boris Stomakhin, Prinţul George (fiul Prinţului William al Marii Britanii şi al Ducesei de Cambridge), Laura Marie, cantautoare din San Antonio, Texaş nominalizată pentru mesajul cântecelor sale, sau echipa poloneză care a realizat în martie 2013 prima ascensiune pe timp de iarnă a Vârfului Broad Peak (8.051 metri) din Himalaya, din păcate cu preţul vieţii a doi dintre alpinişti.

Tot ca personaj colectiv au primit nominalizări radioul, ca mijloc de comunicare în masă, dar şi şi oamenii obişnuiţi, cei din viaţa reală, anonimi, care nu vor laude şi nu cer recompense, după cum argumenta ascultătoarea americană a RRI Roberta Selesky.

RRI emite programe în limba română, dialectul aromân şi 10 limbi străine prin Internet (www.rri.ro), via satelit şi pe unde scurte analogic şi digital. Unele programe RRI pot fi recepţionate pe telefonul mobil în SUA, prin reţele de cablu şi la posturi de radio partenere.