Paul Grigoriu - Foto. Alexandru Dolea

Paul Grigoriu s-a stins din viațã la puțin timp dupã ce a împlinit 70 de ani. Spunea adesea cã Radioul înseamnã totul pentru el și, într-adevãr, mai bine de patru decenii viața lui a fost Radioul. Prin întreaga sa cariera profesionalã a contribuit la consolidarea prestigiului radioului public în conștiința naționalã.

Și-a început cariera în 1969 în redacția emisiunilor pentru strãinãtate (REPS), secția francezã. Dupã 1989, de numele lui s-au legat indisolubil emisiuni care l-au impus în jurnalismul românesc: emisiunile estivale de la Radio Vacanța, Noapte albastrã, Matinalul, Sfertul academic. Vocea inconfundabilã, bonomia bine temperatã, educația marcatã profund de repere solide, spiritul de echipã, încrederea în oameni și în prietenie – sunt coordonatele unui caracter puternic care a definit deopotrivã omul și profesionistul Paul Grigoriu. Jurnalist desãvârșit, scriitor cu har, creator de școalã și personalitãți radiofonice, Paul Grigoriu a știut sã pãstreze, în vâltoarea anilor post decembriști, un echilibru editorial care i-a adus nu doar recunoaștere profesionalã dar și dragostea milioanelor de ascultãtori. La toate acestea s-a adãugat o modestie exemplarã. A primit din partea Președinției României douã importante distincții: Ordinul Meritul Cultural și Ordinul Serviciului Credincios. A primit aprecierile criticilor și cititorilor sãi. A fost iubit de ascultãtorii sãi. A fost prețuit de prietenii sãi. Nimic nu a schimbat nici felul sãu de a fi, nici modul în care se raporta la cei din jurul sãu. A rãmas întotdeauna, indiferent de situațiile în care l-a purtat viața, un mare om.

În arhiva radioului, vocea sa va rãmâne pentru totdeauna un reper de acuratețe, de rostire radiofonicã. Iar emisiunile pãstrate în arhivã și în sufletele noastre vor rãmâne modele de jurnalism pentru toți aceia care vor face aceastã meserie.

Radio România îți mulțumește, Domnule Paul Grigoriu, pentru tot ce ai însemnat pentru noi. Dumnezeu sa te odihneascã!

Consiliul de Administrație al Societãții Române de Radiodifuziune