Mesajul Preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei: Democraţia autentică nu poate exista fără libertatea presei

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani, a declaraţ cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că democraţia autentică nu poate exista fără libertatea presei.

Ca fost jurnalist, ştiu că este esenţială capacitatea de a lucra independent. Fără această libertate nu poate exista control politic, transparenţă, luptă împotriva corupţiei, bună guvernare sau libertate de decizie. Din acest motiv, Uniunea Europeană este cel mai puternic protector al acestui drept fundamental în întreaga lume.

Din păcate, organizaţia „Reporteri fără Frontiere” avertizează că libertatea presei este mai ameninţată ca oricând! Potrivit mai multor rapoarte, jurnaliştii sunt intimidaţi – nu doar în regimurile autoritare – ci şi în ţări considerate democratice. Chiar în vecinătatea noastră, Turcia a devenit „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume”. Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnalişti au fost arestaţi şi 150 instituţii media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulţi jurnalişti sunt în închisoare şi oprimaţi în China, Rusia, Belarus şi ţări din America Latină, Africa sau Asia.

Parlamentul European îi va apăra mereu pe cei care fac cunoscute nedreptăţile, condamnând orice fel de încercare de a cenzura jurnaliştii! Prin urmare, solicit din nou eliberarea imediată nu numai a jurnalistului turco-german Deniz Yücsel, ci şi a celor care au fost deţinuţi în mod nedrept în întreaga lume pentru că îşi făceau meseria.

Când vorbim despre libertatea presei, trebuie să ne uităm şi la internet. Este o sursă de cunoaştere în aceeaşi măsură în care este şi un motiv de preocupare. Aproape jumătate dintre europeni se informează din social media. Acest lucru a făcut ca difuzarea de ştiri false să fie mult prea uşoară.

Preocupările sunt în creştere faţă de dezinformare şi discursul instigator la ură, folosite pentru promovarea radicalizării şi a fundamentalismului, în special în rândul tinerilor. Împreună cu jurnaliştii ataşaţi principiilor etice, trebuie să promovăm o mai mare responsabilizare a platformelor online.

Astăzi trebuie să ne amintim şi să aducem un omagiu tuturor jurnaliştilor care au murit sau au fost închişi pentru angajamentul lor de a oferi cetăţenilor adevărul.

Libertatea lor este esenţială pentru a face lumea un loc mai bun. Astăzi vreau să ştiţi că nu sunteţi singuri în această luptă. Parlamentul European va fi întotdeauna de partea voastră.

foto:politico europe