Laureaţii concursului Drumul spre celebritate debutează la Sala Radio

Cine sunt tinerii muzicieni români care vor deveni vedetele scenelor de concert din ţară şi din străinătate? Miercuri, 24 aprilie (ora 19:00), Orchestra de Cameră Radio – ansamblul Radio România preocupat în mod special de lansarea şi susţinerea tinerelor talente, va concerta alături de laureaţii concursului Drumul spre celebritate, ediţia a IX-a. Lansarea celor trei câştigători pe scena Sălii Radio reprezintă o parte esenţială a premiului obţinut de tinerii muzicieni, competiţia derulată anual la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia fiind definită ca „singura competiţie muzicală din România care deschide porţile scenelor importante”.

Sub bagheta dirijorului Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii Banatul din Timişoara, îi veţi aplauda pe Andra Mărgineanu – pian, Andra Lucia Matei – vioară şi Juhasz-Boylan Pal-Karoly – bariton. Evenimentul se va derula cu participarea Corului de Copii Radio, dirijat de Răzvan Rădos. Printre lucrările pe care le veţi asculta în repertoriul serii de la Sala Radio se numără lucrări semnate de mari compozitori ca Vivaldi: Anotimpurile – Vara şi Mozart: Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră şi aria Hai gia vinto la causa! din Nunta lui Figaro.

Concursul Drumul spre celebritate este organizat de Asociaţia Pro Valoreş Centrul pentru Cultură Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Orchestrele şi Corurile Radio, Radio România Cultural şi Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. Laureaţii competiţiei sunt invitaţi să cânte în cadrul Mogoşoaia ClasicFest şi a Stagiunii Sunetul muzicii de la Castelul Peleş, premiul cel mai important constând în concertul anual prezentat alături de Orchestra de Cameră Radio, pe scena Sălii Radio, eveniment cu prilejul căruia tinerii muzicieni pot fi apreciaţi în întreaga ţară, graţie transmisiunii în direct asigurate de Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

Pianista Andra Mărgineanu este absolventă a Colegiului Naţional de Muzică George Enescu, clasa prof. Mihaela Zamfirescu. În prezent este studentă în anul IV a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa prof. conf. Dr. Vlad Dimulescu. A susţinut recitaluri şi concerte atât în ţară cât şi în străinătate: la Muzeul Paul Constantinescu şi la Centrul de Cultură Ploieşti, în cadrul proiectelor organizate de Institutul Cultural Român la Istanbul, în cadrul Fundaţiei George Enescu ş.a.

Tânăra violonistă Andra Lucia Matei a început studiul viorii de la vârsta de 7 ani. A absolvit Liceul de Artă Dimitrie Cuclin din Galaţi şi apoi a devenit studentă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a studiat vioara cu Gabriel Croitoru. De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, dintre care: 2016 – finalistă a Concursului Muzical de Interpretare Lions Sofia, Bulgaria, în 2017 – premiul I la Concursul Naţional de Interpretare Muzicală Mihail Jora Bucureşti. În 2017 a devenit artist instrumentist al Filarmonicii George Enescu Bucureşti. În prezent este doctorand în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Născut în anul 2000 la Cluj-Napoca, tânărul bariton Juhasz-Boylan Pal-Karoly este în prezent student al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A fost complimentat pentru vocea sa de la vârstă foarte fragedă, fapt care l-a motivat sa aprofundeze studiul şi să îşi dezvolte calităţile vocale.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Interneţ pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.