[FOTO] La vita e bella de Radu F.Alexandru, în premieră la Teatrul Naţional Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic împreună cu Teatrul Dramaturgilor Români şi Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită miercuri, 31 ianuarie 2018, de la ora 17:00 la Teatrul Dramaturgilor Români (Calea Griviţei 64-66) la audiţia premierei teatrului radiofonic La vita e bella de Radu F. Alexandru, în regia lui Vlad Cristache.

De când lumea, râsu’-plânsu’ a fost şi a rămas una dintre cele mai sănătoase terapii

În distribuţie: Delia Nartea, Delia Seceleanu, Alexandru Conovaru, Cristian Iacob. La saxofon: Ovidiu Antonescu. Aranjamentul muzical: Cătălin Milea.

Asistenţa tehnică: Monica Wilhelm şi Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Producţie a Teatrului Naţional Radiofonic ianuarie 2018.

Dramaturgul Radu F. Alexandru propune în piesa La vita e bella o comedie sarcastică a crizei vieţii de cuplu. Două cupluri adultere joacă comedia onestităţii, pentru a se dovedi în final libertine şi superficiale. Iubirea e o mască socială, personajele sunt inconsistente eboşe ale unor indivizi goi de orice sens ontologic, existenţa o goană după satisfacerea plăcerilor de moment. Despre comedie autorul spune: „Totul e relativ pe lumea asta; comedie, dramă sunt categorii estetice pe care nu le mai găsim decât în cărţi pe care nu le mai citeşte nimeni şi care azi s-au apropiat până la confuzie. Trăim într-o veselie generală. Aşadar, pregătiţi-vă batistele, de lacrimi, vă asigur, veţi avea parte. De când lumea, râsu’-plânsu’ a fost şi a rămas una dintre cele mai sănătoase terapii”.

Confuzia genurilor dramaturgice intenţionat folosită de autor e expresia amoralităţii în care trăiesc personajele, incapabile să dea un sens existenţelor lor. Veselia cinică e tonul cu care se destramă cuplurile, se recunoaşte minciuna şi adulterul, devenite în societatea de azi gesturi cotidiene descărcate de responsabilitate etică. În fond, cele două culpuri sunt mostra naufragiului moral al societăţii româneşti, în care doar absurdul ne mai poate face să îi sesizăm derapajele. În spatele veseliei publicul e invitat să constate derizoriul existenţei în absenţa valorilor.

La vita e bella de Radu F. Alexandru e la origine un spectacol în format studio care a avut premiera în stagiunea 2014-2015 la Teatrului de Comedie Bucureşti, pe care Teatrul Naţional Radiofonic l-a preluat şi adaptat ca spectacol radiofonic în proiectul Scena radiofonică a dramaturgiei contemporane româneşti, ediţia 2017. Piesele lui Radu F. Alexandru au fost constant produse la Teatrul Naţioanl Radiofonic şi s-au bucurat de succes şi recunoaştere. Acum, cu acest nou text continuăm să urmărim şi arhivăm creaţia dramaturgului Radu F. Alexandru, valoroasă prin tematica inspirată de problematica lumii contemporane.

(A.B.B.)

De același autor

Related Articles