[FOTO] 1000 de oameni au vibrat la unison sub clar de lună, în Poiana Lupului, la Gărâna

Prima seară a celui mai cunoscut festival de jazz din România a adunat pe butucii din Poiana Lupului, la Gărâna, peste o mie de oameni sosiți din toate colțurile țării, dar și din străinătate.

Au venit pentru că le place. Pare-se că toţi se cunosc între ei, semn că nu sunt pentru prima oară aici. În ultimii 21 de ani, la Gărâna s-a creat un adevărat fenomen, în jurul muzicii jazz.

Maestru de ceremonii a fost și în această seară Florian Lungu, cel care își aniverseasă „majoratul” la acest festival. Se împlinesc 18 ani de când maestrul prezintă acest eveniment emblematic pentru România. Numărul mare de spectatori l-a impresionat atât pe el, cât și pe directorul festivalului, Marius Giura. Niciodată nu au fost atât de mulți, încă din prima seară. Și locul de campare din zonă este plin de corturi, iar coloana de mașini se întinde de la intrarea în sat.

Din cauza unui avion care a înregistrat întârziere pe aeroportul din Timișoara, concertul a început abia la ora 22.00, dar așteptarea a meritat. În cele din urmă, artiștii au urcat pe scenă, în aplauzele iubitorilor de jazz.

În această primă seară de festival, pe scena din Poiana Lupului au cântat suedezii de la Tonbruket, grup condus de Dan Berglund. Apoi a evoluat David Torn, un chitarist american de mare valoare și foarte cunoscut pentru muzica ambientală pe care o compune și o interpretează. Chitaristul austriac Wolfgang Muthspiel a dat și el ceea ce a putut mai bine, iar seara a fost încheiată de trio Sebastian Spanache, un grup timişorean care a urcat și anul trecut pe scenă, dar care, între timp a mai lansat un album.

Până spre dimineață au avut loc proiecții de filme puse la dispoziție de Institutul Francez, deși audiența nu a fost la fel de mare din cauza orei înaintate.

Citește și: În perioada 6-9 iulie Gărâna este kilometrul zero al jazz-ului mondial!

Se anunță o ediție de succes, cu atât mai mult cu cât festivalul crește de la un an la altul.

(Sebastian Dragomir)