Ascultă Radio România Reșița Live

Festivalul – Concurs național de interpretare instrumentală și vocală „LUCA NOVAC”, ediția I

În semn de prețuire pentru Luca Novac și ceea ce a însemnat el pentru folclorul bănățean și național, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara inițiază, în acest an, Festivalul-concurs de interpretare vocală și instrumentală „Luca Novac”, a cărui primă ediție urmează să se desfășoare la început de octombrie.

Festivalul – Concurs național de interpretare instrumentală și vocală „LUCA NOVAC”, ediția I

Articol editat de Valentina Adam, 16 septembrie 2024, 18:44 / actualizat: 19 septembrie 2024, 8:52

REGULAMENT CONCURS

CONDIȚII DE PARTICIPARE

  1. Concursul este destinal soliștilor vocali și instrumentiștilor amatori, cu vârsta cuprinsă intre 15 și 25 de ani. Toți concurenții înscriși vor anexa la fișa de înscriere o declarație pe propria răspundere că nu sunt angajați ai unui ansamblu artistic profesionist.
  2. Concurentul care câştigă Trofeul Festivalului nu mai are dreptul să participe la alte ediții ale concursului.

II     ETAPE DE DERULARE

  1. Înscrierea concurenților, până la data de 22 septembrie 2024, prin completarea și trimiterea, pe adresa office@ccmt.ro, a următoarelor documente:
  • fișa de înscriere care poate fi descărcată de pe site-ul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara (www.casadeculturatm.ro);
  • declarație pe propria răspundere că nu sunt angajați ai unui ansamblu artistic profesionist;
  • o înregistrare video cu o doină și o piesă cu acompaniament (interpretată, pe înregistrare, .a capella”, fără acompaniament). Piesele vor fi precedate de o scurtă prezentare (nume, prenume, vârstă, zonă. școală etc.).
    • partitura piesei cu acompaniament (solist și acompaniament);

NU sunt acceptate înregistrări în sludio sau extrase din spectacole sau alte evenimente.

Timpul maxim alocat fiecărui concurent este de 7 minute. Depășirea timpului de concurs atrage după sine descalificarea concurentului.

  • Preselecția, în perioada 23-24 septembrie 2024

Comisia, formată din personalități ale lumii culturale, va asculta înregistrările. În cazul în care comisia consideră neconcludente materialele trimise, poate solicita o evaluare live, în sistem online, în data de 25 septembrie.

  • Anunțarea finaliștilor, pe 26 septembrie 2024

Lista finaliștilor va fi afișată pe site-ul www.casadeculturatm.ro

III. CALENDAR CONCURS

  • 9 octombrie, ora 12:00: sosirea și cazarea participanților
  • 9 octombrie, ora 14:00. Casa de Cultură a Municipiului Timișoara: repetiții cu orchestra Ansamblul țTimișul’, al Casei de Cultură a municipiului Timișoara
  • 10 octombrie, ora 18:00, Sala ”Capitol”, Filarmonica ”Banatul”: concurs și Gala Laureaților
  1. PROBE DE CONCURS
    1. o doină sau o baladă, fără acompaniament muzical
    1. o piesă cu acompaniament muzical, specifică zonei reprezentate

Dacă juriul consideră că esle necesar, concurenții vor oferi informa!ii d spre piesele pe care le interpretează (de unde a fosl culeasă, de la cine a invățat-o sau despre elementele de port popular specifice zonei din care provine).

Din motive determinate de reducerea  duratei concursului, fiecare concurent va prezenla pe scenă doar un fragment din piesa fără acompaniament (durată la latitudinea juriului), iar piesa ritmată, în întregime.

  • CONDITII FINANCIARE
  • Organizatorul nu percepe taxă de participare.
  • Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare pentru finaliști, pe perioada concursului (9-11 octombrie 2024) și pentru un însoțitor (în cazul persoane lor minore sau persoane cu dizabilități).
  • Concuren!ii isi asigură cheltuielile de transport și masă aferente deplasării la Timișoara, pe parcursul concursului.
  • CRITERII DE EVALUARE
    • repertoriul    abordat    (autenticitatea    pieselor    folclorice,   valoarea    artistică, diversitalea lor ritmică și melodică etc.);corectitudinea, acuratețea și originalitatea interpretării;dicția și specificitatea locală a graiului (soliști vocali);prezența scenică;
    • autenticitatea costumului popular.

La secțiunea instrumentală, se punctează suplimentar interpretarea unei melodii din repertoriul lui Luca Novac.

VII PREMII

Trofeul LUCA NOVAC       4000 lei

Sectiunea soliști instrumentiști

Premiul 1                       2500 lei

Premiul II                      2000 lei

Premiul III                     1500 lei

Sectiunea soliști vocali

Premiul I 2500 lei

Premiul II 2000 lei

Premiul III 1500 lei

Nu se admit contestații, hotărârea juriului fiind irevocabilă. Sumele acordate sunt nete.

Organizatorii își rezervă dreptul de a comunica numărul final de premii care vor alcătui palmaresul Festivalului, precum și valoarea acestora, în momentul decernării lor. lnstituțiile, persoanele fizice, ONG-urile sau societățile comerciale, care doresc să acorde premii, pot face acest lucru cu permisiunea organizatorului principal – Casa de Cultură a klunicipiului Timișoara. Contravaloarea premiilor astfel acordate va fi suportată de către cei care le oferă.

Nu este permisă nominalizarea a 2 concurenți pe acelaşi premiu (contravaloarea unui premiu nu poate fi împărțită între doi concurenți apreciați de către juriu ca având valori sensibil apropiate).

În același context, în Galeria Rotonda, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, va avea loc, în perioada 9-21 octombrie 2024, o expoziție cu fotografii și alte materiale care ilustrează cariera și viața marelui Luca Novac.

Parteneri:Filarmonica „Banatul”, PROFI, Brutăria „Rapsodia”, Hotel Savoy

Organizator: Casa de Cultură a MunicipiuIui Timișoara

Finanțator: Primăria Municipiului Timișoara

Partener: Filarmonica ”Banatul” Timișoara

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio Timișoara, Radio România Reșița, Radio România Antena Satelor

Descarcă de aici fișa de înscriere concurs

***

LUCA NOVAC

Născut pe 15 septembrie 1941, la Obreja, Luca Novac este un reper al tezaurului folcloric din Banat și simbol al creaţiei autentice şi al folclorului curat, nealterat de kitsch.

A văzut lumina zilei într-o familie de muzicanți: bunicul său era clarinetist în taraful lui Luţă Ioviţă, tatăl său cânta la saxofon, iar trei dintre frați cântau, şi ei, la diferite instrumente. În acest mediu, Luca a cântat încă de mic copil la fluier, clarinet, saxofon, ocarină şi, evident, taragot.

A deprins tainele muzicii populare bănăţene la Dalci, satul lui Luţă Ioviţă, care era un fel de academie populară de muzicanţi, alăturându-se tatălui său și unor înaintaşi de renume din zonă: Luţă Ioviţă, Nicolae Arapu sau Vasile Horea, devenind, în cronologia folclorului bănăţean, cel mai cunoscut taragotist, după Luţă Ioviţă.

Se face cunoscut încă de foarte tânăr: la 16 ani, în 1957, era laureat al Concursului Naţional de Muzică Instrumentală şi al concursurilor de instrumentiști amatori din România, pe care le-a câștigat și în 1966, după ce, în 1964, a fost laureat al Festivalului Balcanic.

Tot în 1964 a fost angajat ca solist instrumentist la saxofon, în cadrul Orchestrei Populare de stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeş, devenită mai târziu „Doina Banatului”. Aici a îmbrăţişat taragotul, care l-a făcut celebru.

În urma restructurărilor din 1970, Luca Novac devine angajat al Ansamblului Profesionist „Banatul” din Timişoara, în calitate de solist instrumentist, sub bagheta maestrului Gelu Stan, unde a activat până la pensionare, în 1994.

O lungă perioadă a carierei sale muzicale, Luca Novac a fost artist colaborator al Ansamblului „Timișul” și corepetitor angajat al Casei de Cultură din Timișoara.

A colaborat cu ansambluri din ţară, sub bagheta unor mari dirijori români precum Victor Predescu, Ionel Budişteanu, Constantin Arvinte, Paraschiv Oprea sau George Vancu. De asemenea, a cântat alături de instrumentiști străluciți – naistul Radu Simion, Ion Drăgoi, Ion Lăceanu, Alexandru Ţitruş sau Nicolae Bob Stănescu, promovând tradiția Banatului în toate colțurile lumii.

Din repertoriul său fac parte melodii precum „Cât îi Banatul de mare”, „Doina fraţilor Novac”, „Hora de la Oraviţa”, „Doiul Furtună”, „Doiul gugulanilor”, „Hora miresei de la Ţerova”, „Zice mierla-n cuib”, „Lăsai puşca ruginită”, „Balada Goznei”, „Cântecul lui Pătru Mantu”, „Doina oilor” etc., care se regăsesc pe numeroase discuri „Electrecord”, dar şi pe imprimările realizate la radio şi televiziune.

Luca Novac a fost și un remarcabil culegător și păstrător al tradițiilor bănățene, aducând „la oraș” specificul Carașului natal și fiind un model pentru generațiile de artiști ce i-au urmat, prin tehnica sa deosebită și finețea interpretării artistice.

Despre Luca Novac au scris câtiva celebri jurnalişti din Banat: Nicolae Pârvu – „O viaţă închinată folclorului”, Teodor Bulza – „Lumini bănăţene” şi Nicolae Danciu Petniceanu – „Lacrimă de taragotist”.

La 10 decembrie 2004, Președintele României i-a conferit lui Luca Novac Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru contribuția sa deosebită în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Pregătește-te de start! Crosul OncoHelp 2024, un eveniment sportiv și caritabil
Evenimente luni, 16 septembrie 2024, 11:05

Pregătește-te de start! Crosul OncoHelp 2024, un eveniment sportiv și caritabil

Ajută-ne să putem ajuta! Nu este doar un simplu gest, ci o „investiție pentru viață”. Sub acest motto OncoHelp Timişoara organizează în...

Pregătește-te de start! Crosul OncoHelp 2024, un eveniment sportiv și caritabil
Festivalul Național Concurs Mariana Drăghicescu
Evenimente sâmbătă, 14 septembrie 2024, 13:00

Festivalul Național Concurs Mariana Drăghicescu

În perioada 19 – 22 septembrie, se va desfăşura cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Național Concurs Mariana Drăghicescu, ce va marca,...

Festivalul Național Concurs Mariana Drăghicescu
Zilele Aradului, ediția 2024
Evenimente vineri, 16 august 2024, 15:06

Zilele Aradului, ediția 2024

Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură a pregătit cu ocazia Zilelor Aradului un program complex adresat arădenilor de...

Zilele Aradului, ediția 2024
Festival Internațional de Folclor „Ana Lugojana”, 14 – 17 august 2024
Evenimente miercuri, 14 august 2024, 11:00

Festival Internațional de Folclor „Ana Lugojana”, 14 – 17 august 2024

Casa de Cultură „Traian Grozăvescu‘’ Lugoj, Primăria Municipiului Lugoj împreună cu Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii...

Festival Internațional de Folclor „Ana Lugojana”, 14 – 17 august 2024
Evenimente marți, 13 august 2024, 11:32

Gugulan Rock Festival: 3 zile de rock pur în Caransebeș

Pasionații de muzică rock și nu numai sunt invitați în perioada 16 – 18 august la o nouă ediție a festivalului Gugulan Rock care va avea...

Gugulan Rock Festival: 3 zile de rock pur în Caransebeș
Evenimente duminică, 11 august 2024, 09:26

Ruga Lugojeană 2024

Ruga Lugojeană – tradiționala sărbătoare a municipiului Lugoj va avea loc în data de 15 august, de Sfânta Maria, când Biserica...

Ruga Lugojeană 2024
Evenimente vineri, 9 august 2024, 21:06

Caravana Gaudeamus Radio România poposește, între 14 și 18 august, la Sibiu

Timp de 4 zile, 15 pavilioane expoziționale vor găzdui cele mai prestigioase edituri din țară și evenimente editoriale. Caravana Gaudeamus Radio...

Caravana Gaudeamus Radio România poposește, între 14 și 18 august, la Sibiu
Evenimente vineri, 9 august 2024, 16:43

Radio Reșița: 28 de ani de la primul semnal, într-o Românie în plină transformare

Îți amintești prima oară când ai auzit vocea ta la radio? Sau poate primul cântec care ți-a rămas în suflet? Pentru mulți dintre noi,...

Radio Reșița: 28 de ani de la primul semnal, într-o Românie în plină transformare