De Sânziene Radio România poartă ia

Ia2Data de 24 iunie, de Sânziene, marchează deja a treia sărbătorire la nivel internaţional a iei tradiţionale româneşti. La sărbătoarea începutului de vară, a florilor şi a iubirii, Sânzienele sau Drăgaicele cântă bucuria celei mai lungi zile din an: ”Du-te soare, vino lună, / Sânzienele îmbună, Să le crească floarea-floare, / galbenă, mirositoare, Fetele să o adune, să le aşeze în cunune.”

Povestea fără sfârşit a iei româneşti, devenită cunoscută pe plan mondial prin celebra pictură „La Blouse Roumaine” a lui Henri Mattise (1940), a prins o nouă viaţă odată cu iniţiativa de celebrare în ziua de Sânziene a frumoasei cămeşi tradiţionale lăsată până mai ieri în aşteptare în scrinul bunicii.

Îmbrăcând cu sunete, timp de 87 de ani cuvintele şi gândurile românilor, Radio România se alătură acestei sărbători în care ”Sânzienele îmbracă planeta în ia românească”.

În pauza concertului de gală a celei de-a cincea ediţii a Turneului Naţional Flautul Fermecat spectatorii sunt invitaţi în foaierul Sălii Radio pentru a admira frumuseţea iei. Va fi expusă o colecţie de ii româneşti din diferite zone ale ţării, aparţinând violistei Marie-Jeanne Măi-Antal, membră a Orchestrei Naţionale Radio.

De același autor

Related Articles