Daria Parkhomenko, câștigătoare a concursului internațional „George Enescu”, concertează la Sala Radio

Tânăra pianistă Daria Parkhomenko – câștigătoare a ediției 2018 a Concursului Internațional George Enescu – și dirijorul francez Julien Salemkour, fost asistent al celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, sunt invitații speciali ai concertului extraordinar de vineri, 8 aprilie (de la 19:00), la Sala Radio. Prezentat de Orchestra Națională Radio, evenimentul este construit integral în jurul unuia dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX – Serghei Rahmaninov, supranumit adesea „ultimul mare romantic”.

„Încerc să îmi fac muzica să vorbească simplu și direct despre ceea ce este în inima mea în momentul în care compun. (…) A compune muzică este parte din viața mea la fel ca a respira sau a mânca. Trebuie să dau o expresie sentimentelor mele, la fel cum vorbesc ca să-mi rostesc gândurile”, mărturisea celebrul compozitor și pianist.

În prima parte a evenimentului de la Sala Radio o veți aplauda pe Daria Parkhomenko în Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră, lucrare creată în timpul colaborării sale cu Boston Symphony Orchestra, în dublă calitate de pianist și dirijor, în stagiunea 1909-1910. Lucrarea a fost menită să-l pună în valoare în mod egal în ipostaza de compozitor și în cea de pianist.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 3 de Rahmaninov, a cărei premieră absolută a avut loc în noiembrie 1936, în interpretarea Orchestrei din Philadelphia, sub bagheta celebrului dirijor Leopold Stokowski.

Dirijorul francez Julien Salemkour şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de 9 ani. La 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, desăvârșindu-și studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg.

Din anul 2001, a fost asistent al dirijorului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, unde a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet, printre care: Romeo şi Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor – P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca – G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth – G. Verdi, Faust – F. Busoni, Manon  – Massenet, Lohengrin – R. Wagner.

În 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor, cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.

Daria Parkhomenko și-a început pregătirea muzicală la pian la doar 4 ani, studiile sale începute în Rostov (Rusia) fiind continuate la Hamburg (Germania). Pe lângă succesul obținut la Concursul Internațional George Enescu, a fost distinsă cu premii la peste 15 competiții naționale și internaționale de pian, în Germania, Italia, Lituania, Japonia etc. A fost invitată să evolueze în săli prestigioase ca Mariinsky Concert Hall, Hamburger Laeiszhalle, Rolf-Liebermann-Studio, Hong Kong City Concert Hall, Ateneul Român, Teatro Palladium – Roma ș.a. A cântat alături de orchestre din întreaga lume, precum Sendai Philharmonic Orchestra, London Chamber Orchestra, Lithuanian National Philharmonic, Tallinn National Orchestra, Norddeutschen Philarmonic Rostock, Kaunas Symphony Orchestra, Rome Tre Orchestra etc.

Pe lângă bogata sa carieră solistică, Daria se dedică și proiectelor de muzică de cameră. Alături de violonistul coreean Jiae Park și violoncelistul german Jakob Kuchenbuch, Daria a format HON Trio, formație distinsă în 2017 cu premiul al II-lea la Concursul Mendelssohn-Bartholdy din Berlin, ceea ce a deschis calea unui turneu european în această formulă.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul  Comunicare  şi  Relaţii  Publice

De același autor

Related Articles