Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră semnat de Dumitru Capoianu, interpretat de Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu Photoshoot for Automobile Bavaria / BMW M4 Gran Coupe

Vineri, 13 decembrie, la Sala Radio, violonistul Alexandru Tomescu – care se bucură de privilegiul de a cânta pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, va interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră, creat în 1957 de compozitorul român Dumitru Capoianu (1929-2012). Considerat de autor ca fiind „ieşit din credinţa că sunt dator viorii, pe care am profesat-o la începutul carierei mele”, concertul a fost descris de muzicologul Corina Bura ca „o muzică greu definibilă, plină de efecte, atractivă din punct de vedere violonistic, îmbinând echilibrat factura lirică şi virtuozitatea”.

Dumitru Capoianu este cunoscut publicului larg prin faptul că a semnat muzica pentru „Omuleţul” lui Gopo, distins cu Palme d’Or la Festivalul de la Canneş în acelaşi an 1957. La cererea lui Gopo, Dumitru Capoianu a folosit doar trei note în muzica sa pentru film: do, si şi si bemol! Compozitorul mărturisea dificultatea „travaliului” său: „… la trei note date aşa, la un amuzamenţ să faci muzica unui film de 10 minute era greu, dar să continui cu aceleaşi trei note la încă 10-11 filme era groaznic!” Realizările muzicianului român cuprind o paleta variată de lucrări: muzică de teatru, vocală, simfonică, de cameră, partituri corale, o operetă pentru copii şi muzică de film.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului de origine britanică, Rumon Gamba – care se bucură de o frumoasă carieră artistică europeană. A fost dirijor principal şi director muzical al NorrlandsOperan – Suedia, dirijor principal al Aalborg Symfoniorkester – Danemarca şi dirijor principal şi director muzical al Iceland Symphony Orchestra – Islanda.

Seara de la Sala Radio cuprinde şi poemul O noapte pe muntele pleşuv de Musorgski – lucrare inspirată din legendele slave referitoare la ritualurile păgâne din noaptea solstiţiului de vară, şi Simfonia nr. 2 – O simfonie londoneză, creaţie a compozitorului britanic Vaughan Williamş interpretată pentru prima oară în România.

Rumon Gambaa colaborat cu Rotterdam Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony, BBC Symphony, BBC Philharmonic, Sinfónica de Galicia ş.a. Interesat de muzica nouă, Rumon Gamba a dirijat prime audiţii, dintre care menţionăm premiera operei Two Boys de Nico Muhly la English National Opera, Concertul pentru violă de Brett Dean alături de BBC Symphony Orchestra, Dancer in the Dark de Poul Ruderş Blood on the Floor şi Scherzoid de Mark-Anthony Turnage. Totodată, a dirijat în premieră australiană versiunea originală a Simfoniei nr. 5 de Sibeliuş alături de Queensland Symphony Orchestra, dar şi The African Prophetess de Larsson Gothe, alături de Norrlands Operan şi corul operei din Cape Town.

Alexandru Tomescueste solist concertist al Orchestrelor Radio România, din anul 2002. A obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii internaţionale câştigate se numără: Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long – Jacques Thibaud (Pariş 1999) şi Concursul George Enescu (1999).

A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur, Valery Gergiev şi Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. Alexandru Tomescu a câştigaţ în noiembrie 2018, pentru a treia oară, concursul naţional care îi conferă dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de către marele violonist Ion Voicu. Turneul Internaţional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succeş cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară şi străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Interneţ pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.