Ascultă Radio România Reșița Live

24 martie – 24 ani cu Radio România Muzical

24 martie 1997 este prima zi de emisie pentru Radio România Muzical. În ultimii ani a fost sărbătorită de singurul post românesc dedicat muzicii culte drept Ziua muzicii clasice în România. Pe 24 martie 2021, realizatorii Radio România Muzical, cu toții muzicieni, se prezintă în scurte materiale video ce pot fi urmărite pe contul de facebook Radio România Muzical. Extrase din aceste materiale pot fi ascultate și la radio, în cadrul emisiunilor Musica viva și Perpetuum mobile. Echipa editorială Radio România Muzical este alcătuită din 24 de muzicieni-jurnaliști, cu toții absolvenți de studii superioare muzicale, mulți dintre ei cu calificări intenaționale și titlul de doctor în muzică.

24 martie – 24 ani cu Radio România Muzical

Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 martie 2021, 19:00

Orchestra de Cameră Radio a pregătit un concert special cu ocazia Zilei Radio România Muzical. Pe 24 martie, de la ora 19:00, poate fi ascultat în direct de la Sala Radio. Evenimentul muzical este condus de dirijorul Nicolae Moldoveanu, având soliști doi reputați interpreți: flautistul Matei Ioachimescu și harpista Maria Bâldea.

Ca de fiecare dată pe parcursul ultimilor patru ani, parteneri de marcă s-au alăturat aniversării Radio România Muzical. Între 24 și 28 martie, Librăriile Humanitas din întreaga țară oferă 15% reducere la discurile cu muzică clasică, iar în perioada 22-28 martie, magazinul online www.carturesti.ro propune reduceri de până la 30% la discurile cu muzică clasică. Din 29 martie până în 29 aprilie, ascultătorii Radio România Muzical se bucură de altă ofertă specială pe www.carturesti.ro, în baza unui cod de reducere comunicat în cadrul emisiunilor postului.

Radio România Muzical este, în prezent, unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice. Membru al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), este postul european la care pot fi ascultate în direct cele mai multe concerte și spectacole din rețeaua EBU. Totodată, este postul prin eforturile căruia muzicienii români ajung în atenția EBU și a membrilor săi, printre care BBC Radio 3, France Musique, etc.

Radio România Muzical este inițiatorul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică, una dintre cele mai importante campanii de popularizare a muzicii clasice în România, desfășurată în spații neconvenționale comerciale, dar și în școlile din țară.

Festivalurile dedicate lui Dinu Lipatti, proiectul Moștenitorii României muzicale, colecția Radio România Muzical din cadrul Editurii Casa Radio, crearea site-ului www.clasic.radio, dedicat compozitorilor și interpreților români, sunt mărturie a interesului deosebit acordat muzicienilor români, contribuții ale postului Radio România la cultura românească, în general.

Emisiunile Radio România Muzical sunt adaptate sloganului postului, Muzică clasică pentru toți: portrete de compozitori și interpreți, concerte naționale și internaționale, știri, interviuri, cronici, actualitate discografică, educație muzicală pentru copii și adulți. Între 2017 și 2020, cota de piață Radio România Muzical s-a dublat în București – o mărturie a interesului acordat de public acestui post de radio, ale cărui emisiuni pot fi ascultate pe frecvențele 97.6 și 104.8 FM, precum și online, la www.romania-muzical.ro.

Din 2019, Radio România Muzical face parte, alături de alte 19 publicații internaționale, din prestigiosul juriu al International Classical Music Awards (ICMA).

Evenimentul special organizat miercuri, 24 martie (ora 19:00), cu ocazia Zilei Radio România Muzical, propune Concertul pentru flaut, harpă și orchestră, o alăturare sonoră deosebită sub semnătura genialului W.A. Mozart, care adună trei apreciați muzicieni români: dirijorul Nicolae Moldoveanu, flautistul Matei Ioachimescu și harpista Maria Bîldea, alături de Orchestra de Cameră Radio. Programul serii include și Simfonia nr. 5 de Franz Schubert, întregind astfel o superbă incursiune în clasicismul muzical vienez.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia și din Varşovia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Melbourne Symphony ș.a.

Flautistul Matei Ioachimescu a studiat la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena și susține o activitate concertistică impresionantă, cu programe de mare succes în Europa şi Asia, fiind recunoscut pentru interpretările sale ale repertoriului baroc, dar şi modern, şi pentru proiecte cross-over. Este laureat al mai multor distincții și a fost aplaudat pe scene europene și japoneze, precum Konzerthaus Wien, Conservatorio Santa Cecilia – Roma, Budapest Music Center sau Suntory Hall – Tokyo. Albumul de debut realizat împreună cu pianista Cătălina Butcaru, Lumière, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. Este cunoscut pentru turneele naționale Paris, Playlist, Culorile Sunetelor și, mai recent, pentru proiectul La Vida Loca.

Maria Bîldea a fost aplaudată timp de peste 20 de ani alături de Orchestra Națională a Radioteleviziunii din Grecia și a înființat, în 1988, prima clasă de harpă la Conservatorul din Salonic, iar în 1992 la Conservatorul din Atena. A concertat cu cele mai mari orchestre din România și din Grecia, a susținut recitaluri în Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, SUA ș.a. și a interpretat muzica compusă de Vanghelis pentru Alexander (regizor Oliver Stone). În prezent este membră a Orchestrei Naționale Radio.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical. Evenimentul va fi preluat live și pe paginile oficiale de Facebook a partenerilor – Forumul Cultural Austriac și Ambasada Elveției la București.

Serviciul  Comunicare  şi  Relaţii  Publice

Urmărește Caravana Teatrului Radiofonic la Radio România Regional!
Evenimente sâmbătă, 28 iunie 2025, 09:30

Urmărește Caravana Teatrului Radiofonic la Radio România Regional!

Vara asta, teatrul se mută… la radio! Urmărește Caravana Teatrului Radiofonic, în perioada 30 iunie – 31 august, pe...

Urmărește Caravana Teatrului Radiofonic la Radio România Regional!
Lunga vară fierbinte de la Fikl Art Stage!
Evenimente vineri, 27 iunie 2025, 13:47

Lunga vară fierbinte de la Fikl Art Stage!

Fikl Art Stage,epicentrul verii la Socolari, invită iubitorii de frumos la o nouă întâlnire culturală sub semnătura artistului complex Gheorghe...

Lunga vară fierbinte de la Fikl Art Stage!
Open Boulevard 2025
Evenimente joi, 26 iunie 2025, 12:28

Open Boulevard 2025

Open Boulevard 2025 transformă centrul Aradului într-un spațiu vibrant de vară. Tronsonul central al Bulevardului Revoluției va fi închis...

Open Boulevard 2025
Festivalul Înghețatei Bune: Gustul verii și faptele bune pentru o misiune nobilă
Evenimente luni, 23 iunie 2025, 06:47

Festivalul Înghețatei Bune: Gustul verii și faptele bune pentru o misiune nobilă

În perioada 27-29 iunie 2025, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va deveni locul de întâlnire al iubitorilor de înghețată și al celor...

Festivalul Înghețatei Bune: Gustul verii și faptele bune pentru o misiune nobilă
Evenimente luni, 23 iunie 2025, 06:46

CLASSIC meets The Mono Jacks – Un Concert Rock Simfonic în Grădina Fila Timișoara

Grădina Fila din Timișoara își redeschide porțile pe 27 iunie 2025, oferind un concert extraordinar care va aduce împreună muzica clasică și...

CLASSIC meets The Mono Jacks – Un Concert Rock Simfonic în Grădina Fila Timișoara
Evenimente miercuri, 18 iunie 2025, 16:08

Timișoara deschide Bulevardul Cetății pentru oameni, nu pentru mașini: „Străzi pentru Comunitate” revine pe 21 iunie

Cea mai lungă zi a anului aduce în cartierul Cetății un eveniment dedicat comunității și spațiului public viu: „Străzi pentru...

Timișoara deschide Bulevardul Cetății pentru oameni, nu pentru mașini: „Străzi pentru Comunitate” revine pe 21 iunie
Evenimente miercuri, 18 iunie 2025, 10:33

„Arad Estival” 2025

„Arad Estival” revine între 20 și 22 iunie 2025 la Ştrandul Neptun. Vor fi trei zile de muzică, distracție acvatică și proiecții de film...

„Arad Estival” 2025
Evenimente luni, 16 iunie 2025, 06:48

Festivalul New Wave Theatre Reșița 2025, la startul celei de-a V-a ediții

Teatrul de Vest din Reșița organizează o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru New Wave Theatre, în perioada 21-29 iunie 2025....

Festivalul New Wave Theatre Reșița 2025, la startul celei de-a V-a ediții