Un punct de atracţie deosebit pentru cei care călătoresc prin munții Apuseni este Colecţia mineralogică din Brad, cunoscută sub numele de Muzeul Aurului. Ea aparţine Filialei Bradmin a Companiei naţionale „MINVEST” SA din Deva şi a fost fondată în urmă cu mai mult de 100 de ani, timp în care s-au adunat peste 2000 de exponate din foarte multe ţări de pe toate continentele. Între acestea se remarcă în mod deosebit cele cu aur nativ, provenite din minele din Munţii Metaliferi, constituind din acest punct de vedere una din cele mai importante colecţii din lume.

Deşi a avut întotdeauna un caracter particular, cu un orar de vizitare limitat la programul de lucru al unităţii care îl gestionează, colecţia a fost vizitată de un mare număr de persoane. Elevi, studenţi sau iubitori ai frumuseţilor naturii, specialişti în domeniul geologiei şi mineritului, personalităţi ale vieţii culturale, politice şi științifice din tară şi de peste hotare, care au rămas impresionaţi de frumuseţea deosebită a exponatelor şi de valoarea științifică a multora dintre ele. Mărturie stau numeroasele impresii înscrise de aceştia în registrele de vizitatori, cel mai vechi păstrat fiind din anul 1912.

Colecţia începe prin prezentarea unor obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior care dovedesc existenţa omului în urmă cu 5000 de ani şi a unei activităţi de extragere a aurului de 2000 de ani. Sunt expuse unelte şi obiecte vechi folosite la extragerea şi prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor două secole, precum şi imagini fotografice sugestive privind aceste activităţi.

În sălile „Muzeul Aurului” vizitatorul are prilejul de a cunoaşte aurul într-o ipostază inedită, aceea de minereu, în care el apare sub diverse forme: fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule şi rarele combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, între care silvanitul şi nagyagytul s-au identificat pentru prima dată în lume în zăcăminte din Munții Apuseni.

Majoritatea zăcămintelor de aur din România se regăsesc în „Muzeul Aurului” cu exponate reprezentative pentru toate tipurile de mineralizații. Zăcămintele din zona Bradului sunt cel mai bine reprezentate, de aici provenind şi cele mai spectaculoase forme. Între acestea, se remarcă unele care sugerează vizitatorului plante, animale sau alte obiecte: frunze, flori, şarpe, căţel, aripi de pasăre, tun, harta României.

Muzeul prezintă în continuare o colecţie mineralogică generală, cu peste 800 exponate provenind din foarte multe ţări. Organizată pe criterii ştiinţifice, ea începe cu noţiuni generale despre minerale, geneza acestora, proprietăţi fizice după care pot fi determinate, fiind expuse în continuare după criteriul compoziţiei chimice.

Se începe cu elemente native şi continuă cu sulfuri metalifere, săruri halogenate, oxizi, săruri oxigenate (carbonaţi, sulfaţi, silicaţi, etc.) şi se încheie cu o interesantă vitrină în care sunt prezentate câteva dintre mineralele care au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.

Prin varietatea formelor şi a culorilor, aceste minerale încântă privirea şi creează o stare de mulţumire pentru cei care doresc să-si lărgească orizontul cunoștințelor despre natură în general şi lumea minerală în special.

Colecţia din „Muzeul Aurului” poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9:00 si 17:00, lunea fiind închis.

Tarifele sunt următoarele:

-15 lei pentru adulţi

-10 lei pentru pensionari, studenţi şi elevi de peste 14 ani

-5 lei pentru copii sub 14 ani