Pe drumul către graniţa de la Cenad spre Ungaria faceţi un scurt popas în localitatea Sannicolau Mare, cel mai vestic oraş din România, şi vizitaţi Castelul Nako. Este situat în centrul orașului şi a fost construit în anul 1864, pentru contele Kálmán Nakó, în stil neoclasic și plasat în mijlocul unui parc cu arbori de esență rară. Este unul dintre puţinele castele din Banat bine întreţinut şi renovat. Povestea romantică a acestui monument trebuie povestită.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, după finalizarea procesului de vânzare a domeniilor Coroanei Habsburgice, în Banat au apărut marile proprietăţii agricole, achizitionate de catre nobilii maghiari, germani sau croati, care si-au construit aici castele, conace, resedinte de vara, dupa moda curtilor regale vieneze. Unele dintre aceste minunate cladiri au murit odata cu proprietarii, altele dainuie si astazi.

Castelul din Sannicolau, care a apartinut familiei Nako, s-a pastrat aproape intact de-a lungul vremii.

Clădirea, străjuită de un turn în stil medieval, are 99 de încăperi. Pe vremea sa da maximă prosperitate, în castel se afla o bibliotecă cu 5 000 de volume, picturi, staui, mobilă sculptată, porțelanuri rare, scrisori de la Deák Ferenc, Franz Liszt și Richard Wagner. In sufragerie erau expuse portelanurile antice japoneze, copii dupa cateva dintre tabloruile lui Rembrandt si Tizian.

Valorile din castelul conților Nako au dispărut imediat după Primul Război Mondial, când Banatul, pentru scurt timp, s-a aflat sub ocupație sârbească, apoi franceză. După Primul Război Mondial, în castel s-a organizat prima școală agricolă din România, pentru ca în 1941 să devină sediu legionar și apoi cazarmă-depozit de armament.

După al Doilea Război Mondial, între anii 1949 – 1951 în castel a funcționat o școală de tractoriști, iar în anii 1953-1955 o școala agricolă. În 1975, Primăria Sânnicolau Mare a organizat în castel Muzeul „Bela Bartok”, pe care l-a inaugurat în 1981. Tot în anii ’80, în castel a funcționat și Casa Pionierilor. După Revoluţia Română din 1989,  a devenit discotecă și club de calculatoare. Apoi în castel s-a organizat Casa de cultură și muzeul orașului.

Castelul merită, cu siguranţă, vizitat!