(FOTO) Ziua Minorităților Naționale din România a fost marcată sâmbătă prin dezvelirea plăcii comemorative “Reșița 250”

Cu prilejul Zilei Minorităților Naționale din România, în curtea Centrului German „Alexander Tietz“ din Reșița a avut loc sâmbătă, 18 decembrie de la ora 15.00 dezvelirea plăcii din granit negru, dedicată jubileului „Reșița: 250 de ani de industrie”, sponsorizată de Fundația „Iancu de Hunedoara“ din Hunedoara prin dr. ing. Romulus Ioan – director executiv al TMK din municipiul de pe Bârzava.

Este de fapt donația mea, facută prin Fundatia Iancu de Hunedoara, pentru Forumul Democrat German din Reșița la încheierea anului “Resita 250”. Placa de granit negru a fost realizată în atelierul din Simeria a unui mester pietrar de mâna întâi. Cheltuiala de achiziție, execuție și transport a fost suportată de mine. Acesta a fost modul prin care am considerat eu, personal să premiez activitățile intense, ale Forumului German din Reșița, dedicate anului Reșița 250. La FDG Reșița (atât în curte cat și în interior) au fost efectuate cele mai multe manifestări și cele mai importante pentru Reșița. Felicitari, FDG Reșița pentru activitatea din acest an“, a declarat dr. ing. Romulus Ioan la dezvelirea plăcii comemorative.

***

În data de 18 decembrie  minoritățile naționale din țara noastră își vor sărbători ziua lor. Conform HG 881 din 1998, ziua de 18 decembrie este declarată ca data la care se sărbătorește Ziua Minorităților Naționale din România. 19 minorități etnice recunoscute oficial la nivel național sunt chemate lor să-și promoveze, prin activitatea lor, valorile culturale proprii, tradițiile specifice fiecăreia dintre ele.

Președintele Klaus Werner Johannis a promulgat, în data de 7 decembrie 2017, Legea privind instituirea Zilei Minorităților Naționale din România ca sărbătoare națională pe 18 decembrie. Camera Deputaților a adoptat această lege, în calitate de for decizional, în 21 noiembrie 2017, pe 23 octombrie 2017 fiind deja adoptată de Senat.

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin a organizat de-a lungul anilor mai multe evenimente care au marcat această zi deosebită pentru toate minoritățile naționale din țara noastră. Anul acesta, din cauza situației pandemice cu care ne confruntăm, la Reșița nu se vor putea organiza evenimente precum cele din înainte de începerea pandemie. Și totuși, nu se va lăsa nemarcată această zi…

Astfel, în data de 18 decembrie 2021, începând cu ora 15.00, se va desfășura, în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din municipiul Reșița, dezvelirea plăcii din granit negru, dedicată jubileului „Reșița: 250 de ani de industrie”, sponsorizată de Fundația „Iancu de Hunedoara“ din Hunedoara.

Un al doilea eveniment se va desfășura în mediul online. Începând cu ora 19.00, se va putea urmări o întâlnire dedicată Zilei Minorităților Naționale din România, la care vor participa în calitate de invitați trei parlamentari, membri ai Camerei Deputaților: Ovidiu Victor Ganț (deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România), Attila Kelemen (deputat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România din partea județului Caraș-Severin) și Giureci Slobodan Ghera (deputat și președinte al Uniunii Croaților din România). La această întâlnire, moderată de la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ Reșița, de către Erwin Josef Țigla, vor fi discutate provocările situației actuale pandemice în cadrul minorităților germane, maghiare și croate. Întâlnirea se va încheia cu câte un mesaj adresat membrilor minorităților din România, la ceas de sărbătoare.

Cei care doresc să urmărească online ambele transmisiuni o vor putea face pe Facebook și pe YouTube:

https://www.youtube.com/c/DemokratischesForumderBanaterBerglanddeutschen

https://www.facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen

În interiorul Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița se vor putea vizita, de asemenea, prin programare, expoziția din cadrul proiectului „Reșița: 250 de ani de industrie” cu  desene ale elevilor claselor V – XI, prof. Leontin Prodan, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ Reșița precum și cele dedicate împlinirii a 32  de ani de la Revoluția din Decembrie 1989: o expoziție de fotografie „Monumente și plăci comemorative, dedicate Revoluției din Decembrie 1989, ridicate în Timișoara“, cu fotografii de Nelu Florea (Reșița) și o miniexpoziție de filatelie & numismatică având aceeași tematică. (Erwin Josef Ţigla)

Accesul publicului la eveniment este liber, dar cu păstrarea măsurilor impuse de autorităţi.

Sursa foto: Bogdan Andrei Mihele

Cele mai citite

Related Articles