Zilele culturii maghiare au debutat la Reşiţa în prezenţa a patru demnitari de la Budapesta şi Bruxelles

Organizația județeană UDMR împreună cu Asociația culturală “PLATANUS” organizează în perioada 6 – 17 octombrie 2023, cel mai amplu eveniment al etnicilor maghiari din Caraş-Severin.

Zilele culturii maghiare la Reşiţa au debutat la Casa de Cultură a Asociaţiei “Platanus” în prezenţa mai multor demnitari maghiari şi a etnicilor din oraş.

Europarlamentarul Iuliu Winkler, prezent şi în emisiunea “Banatul în direct”, realizată de Laura Sgaverdea, a subliniat importanţa păstrării culturii şi a identităţii unei minorităţi, oricât de mică ar fi, pentru că şi ea îşi aduce aportul la unitatea în diversitate, trăită în acest colţ de ţară, în Banat:

Zilele culturii maghiare sunt importante pentru fiecare comunitate. Acum noi la Reșița și în Caraș-Severin, maghiarii suntem o comunitate foarte mică, dar totuși importantă. Iată de zilele culturii maghiare avem oaspeți din Budapesta, un însărcinat ministerial, un ambasador, am venit eu tocmai de la Bruxelles, a venit domnul deputat Kelemen Attila și am făcut aceste lucruri pentru a arăta importanța fiecărei comunități, oricât de mici, pentru tot ceea ce înseamnă comunitatea maghiară din Banat și din Ardeal, tradițiile sunt importante, portul popular este important și identitatea este importantă și o asemenea sărbătoare în care iată putem să ne formulăm gândurile, bineînțeles și către români pentru că ei sunt frații și prietenii noștri peste tot, sunt momente importante și eu cred că ele vor fi de bun augur și pentru unitatea și coeziunea comunității noastre maghiare de aici din Reșița“.

Pe lângă păstrarea tradiţiilor şi promovarea culturii, la fel de importantă este şi educaţia în limba minorităţilor conlocuitoare, a mai precizat europarlamentarul Iuliu Winkler. 

Alături de europarlamentarul Iuliu Winkler, la eveniment au fost prezenţi şi dr. Szili Katalin – reprezentatul primului ministru al Ungariei, Kalmár Ferenc – ambasador cultural și Kelemen Attila, deputat de Caraș – Severin din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

De la delegatul special al ministrului de externe al Ungariei pe problemele cu vecinătatea am aflat despre importanţa contribuţiei minorităţilor la bunul mers al vieţii dintr-o comunitate în care, pe lângă populaţia majoritară, convieţuiesc şi mici grupe etnice care prin cultura lor îşi aduc aportul activ la diversitate:

Zilele culturii maghiare vor continua sâmbătă, 7 octombrie cu tradiţionalul bal al strugurilor şi marţi, 10 octombrie la Casa de Cultură Maghiară din Reşiţa cu o expoziție de pictură, In Memoriam Iosif Vasile Gajdoş, prilej cu care va fi sărbătorită şi Ziua seniorilor din comunitate. 

***

Ştirea iniţială:

Programul manifestărilor va debuta vineri, 6 octombrie la ora 16.00 la Casa de Cultură Maghiară cu primirea și salutul invitaților, urmat de prezentarea programului Zilelor Culturii Maghiare şi salutul oaspeților.

La eveniment vor fi prezenţi: dr. Szili Katalin – parlamentar, reprezentatul primului ministru al Ungariei și Kalmár Ferenc – însărcinat cultural, Winkler Iuliu – europarlamentar și Kelemen Attila, parlamentar de Caraș – Severin.

În încheierea primei zile, membrii asociaţiei din Reşiţa vor comemora martirii maghiari din Arad printr-o expoziție de pictură, semnată de Matiaş Francisc.

Sâmbătă, 7 octombrie de la ora 19.00 în incinta restaurantului “IRIS” din Reşiţa se va desfăşura tradiţionalul bal al strugurilor. Bilete se găsesc la sediul Asociaţiei “Platanus”.

Marţi, 10 octombrie de la ora 17.00 La Casa de Cultură Maghiară va fi sărbătorită printr-o expoziție de pictură, semnată Iosif Vasile Gajdoş, Ziua seniorilor.

Despre paleta de manifestări, pentru Radio Reşiţa, preşedintele UDMR Caraş-Severin, Melania Costan:

De același autor

Related Articles