Un actor cu rădăcini bănățene, la aniversare-Ion Haiduc

Actorul Ion Haiduc, sau Ucu, așa cum îl numesc prietenii, s-a născut pe 3 decembrie 1947 la Oradea și este urmașul unui haiduc adevărat, Novac, pe linia descendentă a mamei. De la tatăl lui, mare iubitor de pictură, muzică și teatru, se pare că a moștenit talentul și înclinația pentru artă. Datorită meseriei părinților, în copilărie s-a mutat des și a călătorit mult. A locuit la Gheorgheni, la Sighetul Marmației, la Salonta și la Timișoara, unde a absolvit liceul pedagogic.

A fost căsătorit cu Gina, timp de 21 de ani și au împreună o fiică, Bianca Ioana, de la care a primit două nepoțele superbe. Bianca a cochetat și ea cu actoria și a jucat alături de tatăl său în Richard al III-lea.

Este o fire curioasă, iar în adolescență a fost pasionat de științele naturii, yoga, de ezoteric și paranormal. Visa să devină medic, până într-o zi, când a descoperit Școala de Artă de la Timișoara și secția ei de Teatru.

A dat examen la IATC și a intrat din prima încercare și a terminat la clasa profesorului George Dem. Loghin.

Este credincios, iar Dumnezeu i-a dăruit talent, noroc și har. Realizările lui, deși par uneori inexplicabile, provin din credința sa din ajutorul unei puteri superioare, din capacitatea sa de automotivare, care-l inspiră și acționează asupra lui ca un ghid. Ion Haiduc își urmărește cu tenacitate viziunile, are un fel ingenios de a-și pune în aplicare planurile, inteligență creatoare și este total dedicat pasiunilor sale, familia și meseria.
Dotat cu o putere de concentrare fantastică, Ion Haiduc trece cu ușurință de la rolurile clasice, de pe scena Teatrului Notarra, la rolurile de pe platoul de filmare, dinamice, moderne, complet diferite. În calitate de professor, a dăruit cu generozitate bucăți de suflet elevilor săi.

Înainte de 1989, Ion Haiduc a jucat teatru, a interpretat personaje din filme istorice și din scenarii bazate pe romane și nuvele clasice.

După 1990, îl regăsim pe actorul Ion Haiduc în cele mai diverse ipostaze, care atestă alte valențe ale talentului său, un potențial și o energie uimitoare.

Ion Haiduc a jucat pe scena reșițeană în spectacolul Richard al treilea nu se mai face , o coproducție internațională.S-a bucurat și se bucură de dragostea spectatorilor, de prietenia colegilor și de un talent bine folosit.

În ultimii 20 de ani, a jucat în peste 30 de pelicule. Este un actor prolific, a turnat cel putin 2-3 filme pe an și a interpretat, în același timp și roluri pe scena Teatrului Notarra.
La multi ani, Ion Haiduc, din Banatul de Munte!

Sursa cinemagia.ro

De același autor

Related Articles