‘’TOXIC’’-„𝐆𝐈𝐅𝐓𝐈𝐆” – cronica unui prezent ce se târăște printre gloanțe, îngrijorare și nesiguranță exprimată prin forța artistică a lui Bogdan Piperiu

Un oraș este o spațioasă colectivitate unde oamenii își trăiesc singurătățile împreună, iar înstrăinarea face parte din meniul fiecărei zile după doi ani de pandemie și câteva luni de război. Este timpul prielnic pentru a ne aduna în jurul marilor idei sau compilații artistice.
Astfel, am apreciat un eveniment reușit, transparent prin eliberarea culorilor din opacitatea unui prezent apăsător, realizat de artistul plastic internațional, Bogdan Piperiu, prin vernisajul său în deschiderea Festivalului Internațional Sabin Pautza.

Mesajul artistic al lui Bogdan este din ce în ce mai profund, anticipativ și totodată reprezintă un protest ce crește cu fiecare pictură a sa ajunsă în fața publicului său. Răzvrătit, un rebel cu o cauză, pictorul Piperiu s-a înrolat artistic în rândul celor care spun NU oricărei expansiuni a războiului punându-ne un tablou în față, ca pe o altă versiune a unui cetățean al planetei care acum se află pe câmpul de luptă.

Fiecare tablou al său a fost pentru mine perechea sufletească a celui care este cu arma în mână în Ukraina sau în orice alt loc sângeros din lume. Ne-am privit și ne-am gândit unul la celălalt cu sufletul artistului care ne-a pus în fața întrebării sale.
Intensitatea acestei stări a fost ridicată prin imaginea unor opere artistice cărora masca nu le-a mărit decât privirea adâncă-ce rol are cultura într-un spațiu al incertitudinii?

Mona Lisa cu mască de gaze este poate cea mai tragică atitudine a unei realități care chiar dacă a adus spaima în prima linie, nu poate opri răzvrătirea culorilor pe o pânză firavă ca de paianjen, dar a cărei forță depășește supunerea unei lumi care vrea să dea formă sentimentelor chiar și în fața unui pluton de execuție , liberă și nelegată la ochi…Bogdan Piperiu ne-a dat libertatea de a alege, de a accepta sau a ne ridica deasupra vremurilor.

Expoziția se află în incinta Muzeului Banatului Montan, iar numele său ‘’TOXIC’’-„𝐆𝐈𝐅𝐓𝐈𝐆” reprezintă cronica unui prezent ce se târăște printre gloanțe, îngrijorare și nesiguranță exprimată prin forța artistică a lui Bogdan Piperiu.

Sâmbătă 29 octombrie de la ora 20:15,pe frecvențele Radio România Reșița vă întâlniți cu protagonistul, Bogdan Piperiu, dar și cu o parte dintre admiratorii săi, într-un marathon al mărturisirilor de la manifestare.

De același autor

Related Articles