Teatrul de Vest: o premieră în premieră-Hamlet!

Teatrul de Vest își continuă ascensiunea artistică cu o nouă premieră-Hamlet de William Shakespeare, regia John Blondell.

“𝐴 𝑓𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑎 𝑛𝑢 𝑓𝑖” – celebrul solilocviu construit în jurul dilemei de a lupta cu nedreptatea sau de a pune capăt suferinței, va prinde viață pentru prima oară pe scena reșițeană.

Este o premieră în premieră, fiind pentru prima dată în istoria celor 75 de ani ai instituției când această dramatizare prinde viață pe scena noastră, fiind un spectacol trilingv (română, maghiară și engleză) cu supratitrare în limba română, realizat în coproducție cu Aradi Kamaraszínház.

Rolul principal, Hamlet, este realizat de actorul reșițean Claudiu Gabor, cel care a impresionat în spectacolul Viața e Vis, în personajul principal,Sigismundo.
Claudiu Gabor are forță scenic, sensibilitatea și profunzimea necesară pentru un Hamlet al zilelor noastre, este unul dintre cei mai talentați actori pe care managerul Florin Ionescu a pariat cu succes. Personajul Hamlet este caracterizat de introspecție și de îndoieli profunde, iar celebrul său solilocviu “A fi sau a nu fi” ilustrează lupta sa internă și dilema morală pe care o traversează: se întreabă dacă este mai bine să trăiască sau să moară, să continue să suporte necazurile și suferințele vieții sau să oprească lupta contra nedreptății și a suferinței prin moarte.

Acest spectacol este o nouă dovadă a faptului că teatrul reșițean se înscrie în rândul teatrelor care contează cu adevărat în România, că repertoriul și colaborările regizorale și artistice sunt valoroase.

Așadar, joi și vineri, respective în 11 și 12 aprilie de la orele 19:00, va avea loc premiera spectacolului HAMLET după William Shakespeare – o capodoperă a literaturii datorită dialogului complex și a abilității autorului de a explora condiția umană în profunzime.

Spectacolul este realizat sub îndrumarea regizorului american John Blondell, care este de asemenea profesor și co-președinte al departamentului de arte teatrale de la Westmont College din Santa Barbara, California. Este totodată director artistic și fondator al Companiei de teatru Lit Moon și al extinderii sale internaționale Lit Moon World, director al Lit Moon World Theatre Festivals și co-fondator al festivalului Verona Shakespeare Fringe Festival. Până în prezent, John a regizat peste 100 de producții în SUA, Europa și Eurasia.

Regiile recent semnate includ „Eurydice” pentru Teatrul Național Academic Dramatic Gabriel Sundukyan din Erevan, Armenia; Pirej pentru Lit Moon World din Belche, Macedonia; Unchiul Vanya pentru Lit Moon și Diamond to Dust: A Flying A Fantasy pentru Westmont. Producțiile Lit Moon Theatre au fost văzute de către publicul din Macedonia, Albania, Muntenegru, Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, Canada, Scoția, China, Armenia, Georgia, Italia, dar și la televizor.

„Spectacolul este o deconstrucție, un colaj din piesa lui Shakespeare – scenele sunt rearanjate, multe sunt chiar tăiate. Spectacolul prezintă o distribuție de patru persoane, muzică live și un perete uriaș de hârtie, pe care acțiunea se desfășoară într-o varietate de moduri. „Vorbe, vorbe, vorbe” ce sunt rostite de Hamlet, sunt esențiale pentru conceptul scenografic. Cuvintele actorilor atârnă în aer, în timp ce sunt scrise, picurate și pictate pe hârtie.
Spectacolul este o reverie, un poem simfonic, o meditație asupra frumuseții șterse, asupra nostalgiei existențiale și asupra pierderii.” spune regizorul John Blondell.

Reprezentațiile vor fi trilingve, cu texte în română, maghiară și engleză, și vor avea supratitrare în limba română.
Spectacolul este realizat în coproducție cu Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház .

Tragedia lui Hamlet, prințul Danemarcei, sau pur și simplu Hamlet, este, fără îndoială, capodopera lui William Shakespeare. La rândul său, una dintre frazele sale: „a fi sau nu să fie, asta e dilema”, este probabil citatul cel mai cunoscut al tuturor timpurilor. Hamlet, singurul print căruia I s-a permis să poarte coroana invers, este o provocare în orice perioadă istoricp.Lucidul și inconștientul Hamlet pe scena Teatrului de Vest se poate caracteriza simplu- „Știm ce suntem, dar nu ceea ce putem fi.”
Teatrul de Vest poate fi o bornă important în peisajul teatral românesc.
HAMLET după William Shakespeare
REGIA: JOHN BLONDELL

Cu:
BALOG JÓZSEF
CLAUDIU GABOR
TAPASZTÓ ALEXANDRA
VARGA BÁLINT

Muzica:
BORSOS PÁL
Prin acest spectacol, ce va avea avanpremiera joi 11 aprilie și premiera vineri, 12 aprilie, ora 19:00, Teatrul de Vest înregistrează o premieră în premieră-Hamlet, pentru prima dată pus în scenă la Reșița!

Biletele se pot cumpăra de pe site-ul teatrului, prin platforma oveit.ro http://teatruldevestresita-cs.ro/index.php/hamlet/ sau de la casa de bilete.
Radio România Reșița este partenerul media al Teatrului de Vest!

Foto credit: Doru Wilhelm Gomboș

Cele mai citite

Related Articles