Socolari, un loc ca un bypass pentru sănătatea inimilor noastre afectate de un cotidian gri, produce TALENTE

”…Scena caută să vă fure din realitate, măcar o secundă. O secundă lungă, cât o viață, care să vă trimită cu gândul în stradă, în cosmos, în voi înșivă, în viață și chiar în moarte și neant. Să vă scoată din obișnuit. În momente de criză ale societăţii teatrul joacă un rol fundamental: criza poate crea anticorpi, care să îndrepte lumea spre lucrurile mai sigure, iar cultura este unul dintre acestea. Bucuria sufletului şi a minţii într-o sală de teatru poate compensa supărările diurne, pentru că Teatrul rămâne pururi interesant, bogat, semnificativ şi cald. Indiferent de context, teatrul se reface prin el însuşi. El nu va dispărea, va fi mereu în căutare,” perora un mare actor, Ion Caramitru.

Scena este de multe ori eșafod și desmierdare, scena sub orice formă ia forma gândului, al emoției, într-un cuvânt al vieții.

Așa a devenit Socolariul, o scenă pentru artă, o reverență rafinată în mediul natural, un loc ca un bypass pentru sănătatea inimilor noastre afectate de un cotidian gri.

Această scenă atipică de la Socolari a ridicat cortina pentru prima ediție a
Concursului de Monodrame SOCOLARART, sub directa organizare a celor doi tineri manageri, Mateea Marin și Cătălin Asanache, teatrolog și respectiv actor.

Proveniți din două școli de viață și teatru, Ștefan Iordănescu și Miklos Bacs, Mateea și Cătălin devin la rândul lor mentorii altor tineri talentați care respiră teatru.

Cei doi amfitrioni nu ezită să-și mărturisească recunoștința pentru mentorii lor, dar și pentru munca tinerilor participanți la acest concurs, admirându-le munca și talentul de care au dat dovadă.
O frumoasă simbioză între generații de artiști, o adevărată revelație a frumosului.

În această atmosferă, prima ediție a concursului de monodramă SOCOLART desfășurat în perioada 16-18 septembrie în enclava culturala Socolari s-a încheiat cu succes!

Alegerea căstigatorilor a fost făcută de către un juriu de profesioniști,din componența căruia au făcut parte: Ștefan Iordănescu – regizor, Sorin Predescu – director al Direcției Judeţene pentru Cultură Timiş, Gheorghe Fikl – Pictor, Mariana Tofan – actriță și Cristiana Gavrilă – teatrolog şi coordonatoarea programului 9G din cadrul Teatrului Naţional București.

Munca juriului a fost extrem de dificilă, dar în final au fost selectați cei mai buni tineri actori care vor beneficia de oportunitatea colaborării cu Teatrul Național București în cadrul proiectului 9G.

Câștigătorii sunt:
Andreea Radu – “Ifigenia in Splott”
Ana Trif – “When I Said Let’s Get Wet I Didn’t Mean Tears”
Tania Ionescu – “Sexul femeii ca un câmp de luptă”
Ioan Crișan – “Chimia unei gume de mestecat aruncate pe stradă”
Gloria Mihail & Iarina Zidaru – “Sunt aici”

Acești tineri au în CV-ul lor amprenta Socolari și vor duce povestea mai departe. O poveste ce va spune lumii că TEATRUL „e stăpânul fără margini peste marginile lumii…’’

Program finanţat de UNITER cu sprijinul Teatrului Naţional din Bucureşti, a Nemesis Art Club şi a pictorului Fikl VisualArt.
Organizatori: Wave hub și Asociatia Ataraxia.
Felicitări și mult succes!
Radio România Reșița este partener media al manifestării!

Despre povestea primei ediții a Concursului de Monodrame SOCOLARART cu Mateea Marin și Cătălin Asanache, invitații Ancăi Bica-Bălălău povestec în emisiunea Boema.

De același autor

Related Articles