Primul muzeu al presei bănăţene este deschis la Şopotu Vechi

La Şopotu Vechi s-a desfăşurat sâmbătă, 7 octombrie de la ora 10.00 cea de-a II-a ediție a Conferinței istoricilor din Banatul istoric “Istorie, biserică, școală, tradiții și obiceiuri în Banatul Istoric”, manifestare cultural științifică dedicată anului Dimitrie Cantemir.

Deschiderea oficială a avut loc la ora 10.00 la Biserica Ortodoxă din Șopotu Vechi, lucrările pe secțiuni, urmând a se desfășura la Căminul Cultural din localitate, începând cu ora 12.45.

Organizatori: Primăria și Consiliul local Dalboșeț, Asociația Culturală “Țara Almăjului” Timișoara, Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banatul Istoric, Asociația Culturală BANATCULT – Almăj şi Revista de cultură ,,Almăjul”.

Conferința își propune să evidențieze aspecte ale Banatului istoric în lumina preocupărilor istoricilor și cercetătorilor din acest areal. Cu această ocazie vor avea loc și lansări de cărți și reviste care apar în spațiul Banatului istoric.

Ca și la prima ediție a conferinței care s-a bucurat de succes deosebit, vor fi prezenți la lucrări: profesori, istorici, muzeografi, scriitori, publiciști, colecționari, etc.

Cu această ocazie, de la ora 15.00 va avea loc şi deschiderea oficială a primului muzeu al presei bănățene.

Lucrările conferinței se vor desfășura pe trei secțiuni:

• Istorie

• Biserică și școală

• Tradiții și obiceiuri

Comunicările prezentate la prima ediție a conferinței au fost publicate într-un volum, având binecuvântarea Prea Sfinției Sale Episcopul Caransebeșului Lucian, în deschiderea volumului fiind prezentat cuvântul adresat participanților la conferință de acad. Ioan Păun Otiman și de prof. univ. dr. Dumitru Popovici – președintele Societății Culturale ”Țara Almăjului”

Organizatorii intenționează ca și la această ediție să publice într-un viitor volum, valoroasele contribuţii pe care le vor susține participanții pe secțiuni.

Coordonatorul evenimentului este dr. ist Dacian Rancu.

Cele mai citite

Related Articles