Judeţul Caraş-Severin la 55 de ani de existenţă

Muzeul Banatului Montan din Reșița, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, Instituția Prefectului Județului Caraș-Severin și Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale ale statului organizează luni, 12 iunie de la orele 11.00, în sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, evenimentul „Județul Caraș-Severin la 55 de ani”.

La masa rotundă propusă a avea loc vor participa: Romeo Dan Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin, conf. univ. dr. Vasile Rămneanțu de la Universitatea de Vest din Timișoara și dr. Ovidiu Laurențiu Roșu, șeful Serviciului Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale ale României.

Expoziția documentară „Înfiinţarea judeţului Caraş-Severin – martie 1968” prezintă prin intermediul unui număr de 77 de documente de arhivă inedite amplul proces de reformă administrativă derulat începând cu luna februarie a anului 1968, când România a renunțat la organizarea administrativă de inspirație sovietică, pe regiuni și raioane, și a revenit la județele tradiționale. Acest proces a afectat teritoriul bănățean atât prin redistribuirea localităților în cadrul comunelor și stabilirea unor noi centre de comună, cât mai ales prin reconfigurarea frontierelor nou înființatului județ Caraș-Severin, care nu s-au mai suprapus nici peste fostele limite ale regiunii Banat și nici peste cele ale județelor interbelice Caraș și Severin.

De același autor

Related Articles