[FOTO] Violonistul Alexandru Tomescu şi Vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de amfitrionii săi la Boema!

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Frecvenţele radioului reşiţean semnifică 24 de ore din 24, ACASĂ pentru toţi ascultătorii, indiferent că sunt din ţară sau din afara graniţelor.

În această seară de miercuri, la emisiunea Boema ne întâlnim cu o parte a  României Frumoase,oameni care s-au născut pentru a transforma Frumosul în muzică, o stare de catharzis ce a binecuvântat solidaritatea prin cultură, fiindcă sâmbătă 5 septembrie de la ora 20, la Biserica Romano-Catolică “Preasfânta Treime” din Reșița a avut loc RECITALUL EXTRORDINAR Alexandru Tomescu şi Omar Massa, concertul ce  face parte din Turneul Internațional Stradivarius 2020 “PIAZZOLLA 99”.

Sumele obținute au fost donate SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ din Reșița prin ONG-ul „SALUS REMEDIES” pentru lupta anti-COVID.

Amfitrioni şi protagonişti ai manifestării, invitaţii emisiunii Boema neau mărturisit stările lor astfel încât să vă bucuraţi de acest eveniment deosebit.

Managerul Spitalului de Urgenţă, Alina Stancovici, directorul CJCPCT CS,profesorul Ion Benga, managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu, dar şi Alexandru Szabo tânărul pianist laureat al Festivalului Internaţional “Sabin-Pautza”, actualmente profesor în Germania. Tot în această seară vom afla despre relaţia profesională dintre Maestrul Sabin Păutza şi violonistul Alexandru Tomescu, cei care vor încheia emisiunea Boema.

Pe tot parcursul stării de urgenţă impuse, violonistul Alexandru Tomescu a încercat menţinerea legăturii cu publicul prin intermediul Internetului și alte câteva concerte live, însă această provocare fără precedent pune la încercare nu doar rezistența artiștilor în situații critice, cât şi interesul publicului pentru evenimentele culturale. Probabil, tot calitatea actului cultural este cea care va mobiliza publicul şi va readuce acest domeniu indispensabil oricărei societăţi moderne în atenţia generală. Conţinutul cultural, deşi distribuit în mediul virtual, trebuie să se adapteze cererii diferitelor comunităţi culturale şi, totodată, să menţină standarde ridicate.

Turneul Stradivarius 2020 își propune să continue să conecteze povestea muzicii în interpretarea violonistului AlexandruTomescu și Vioara Stradivarius Elder Voicu și Bandoneon-ul muzicianului argentinian Omar Massa, cu publicul, iar fiecare spectacol să fie un sentiment de bine, de frumos, o poveste pe care vrem să o trăim indiferent de vremuri.

Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur. Denumirea originală a viorii este “Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” şi de la apariţia sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F.Edler (Frankfurt), Hamma &Co.(Stuttgart), Henry Werro (Berna) şi bineînţeles, a marelui violinist român Ion Voicu.

Când a intrat în posesia viorii, Alexandru TOMESCU a promis că, în cei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul acesteia va fi auzit de toţi românii. El a demarat ulterior proiectul „Stradivarius ElderVoicu: 2008 –2012″, constând în mai multe turnee în ţară în colaborare cu alţi muzicieni.

În 2017, Alexandru TOMESCU a câştigat dreptul de a cânta la Vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023.

La finalul evenimentului, Alina Stancovici, managarul Spitalului de Urgenţă Reşiţa ne-a transmis:

“În   urma   spectacolului   din   5   septembrie   a.c.,   Turneul   „Stradivarius   2020“,   cu participarea maeștrilor Alexandru Tomescu și Omar Massa, în organizarea Teatrului de Vest Reșița și a Consiliului Județean Caraș-Severin, beneficiar al încasărilor în formă de donații fiind Spitalul Județean de Urgență Reșița, prin Asociația „Salus Remedies“, a fost primităsuma de 4.800 de lei.În ciuda nevoilor cotidiene pe care le avem cu toții, dar și în semn că grija pentrusănătate nu trebuie să fie doar a sistemului medical, ci a fiecăruia dintre noi, pentru că la un moment dat cu toții avem nevoie de servicii medicale, se cuvin mulțumirile noastre tuturor celor care prin participarea la spectacolul de sâmbătă au donat Spitalului Județean de Urgență Reșița, artiștilor din concert și gazdei manifestării – Biserica Romano-Catolică „PreasfântaTreime“, dar și celor care au făcut-o în lunile în care semnul COVID-19 ne-a încercat atât sănătatea trupului, cât și sănătatea sufletului, donațiile pentru spital fiind de la oameni debună-credință, ONG-uri, instituții publice, care prin faptele lor și cuvântul viu sau scris au oferit un strop de sănătate celor care trec pragul unității medicale. Adevărata noblețe vine din omenie și prietenie!Prețuirea noastră tuturor!”.

Organizarorii evenimentului au fost Teatrul de Vest şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

După ora 23 ne vom reîntâlni cu muzica violonistului Alexandru Tomescu la emisiunea “Din dragoste pentru muzică”!

 Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău      

De același autor

Related Articles