Multe generații de români au crescut și s-au bucurat de programele de divertisment ale Televiziunii sau ale Radio România, avându-l principal protagonist pe Alexandru Arșinel, care astăzi a împlinit 80 de ani. S-a născut într-o zi de 4 iunie a anului 1939, în Dolhasca, Baia, azi Suceava.

Este un actor de comedie extrem de popular , care a contribuit la teatrul de revistă, televiziune și film. Încurajat de mama sa, se prezintă la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din strada Molière… Avea să fie o dragoste reciprocă, la prima vedere, care durează de peste 55 de ani. La absolvirea facultații, promotia 1962 – Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei – pleacă la Târgu Mureș unde se deschide secția română la Teatrul Maghiar. În anul 1964, dă concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tănase”, joacă alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu în spectacole de teatru de revistă și face cuplu pe scenă cu regretata Stela Popescu, dând viață cupletelor scrise de Puiu Maximilian.

„Viaţa mea a fost influenţată în mare măsură de personalitatea puternică a soţiei mele. Aşa am reuşit să-mi găsesc liniştea unui cămin şi tot ce ţine de reuşita unui mariaj: casă, copii, nepoţi, dar şi climatul optim de a mă realiza profesional”, mărturisește artistul.

Alexandru Arșinel a fost directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din 1998.

Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV: „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, ‘Ana și hoțul” – 1981, ‘Ca-n filme – 1983, ‘Colierul de turcoaze’ – 1985, Vară sentimentală” – 1986, În fiecare zi mi-e dor de tine’ – 1987, ‘Miss Litoral – 1990, ‘Băiatul cu o singură bretea -1991, ‘A doua cădere a Constantinopolului – 1994, ‘Paradisul în direct’ – 1997, ”Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001, ”’Războiul Sexelor’, 2007 – 2008, ‘Regina’ – 2009 sau ‘Toată lumea din familia noastră’ – 2012. A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei”  și „Cartea Junglei 2”  și a Șerifului în filmele „Mașini” și „Mașini 2” A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.
A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

Editura ALL i-a consacrat de trei cărți, apariții editoriale de mare succes: ”Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” (2012), ”Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014) și ”Stela Popescu și Alexandru Arșinel- O pereche fără pereche” de Aurel Storin.

Alexandru Arșinel, înainte de a fi artist, este soț, părinte și bineînțeles a trecut prin toate încercările vieții, de la pierderea unor oameni dragi, până la boală sau calomnii. În spatele bunei dispoziții este și tristețe, dar s-a dedicat scenei cu fidelitate, după cum mărturisește:

„Nu am urmărit niciodată să obţin o poziţie care să îmi declanşeze atâtea gânduri sau atâtea semne de întrebare. Nu am urmărit decât să încerc să ajung la inima şi sufletul spectatorilor. Am urmărit, cu teamă, ca vorbele mele să ajungă la spectatori şi să nu cadă în fosă”.

La mulți ani, Alexandru Arșinel!

Anca Bica Bălălău

Sursa: wikipedia