[FOTO] În această seară, ora 22:15, la Boema avem un invitat special, Gheorghe Jurma!

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor aducem pe calea undelor oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, ora 22:15, la emisiunea Boema avem un invitat special, Gheorghe Jurma, care se mărturiseşte Adei Botezan pe un subiect fierbinte #REŞIŢA250!

Gheorghe Jurma simbolizează pentru fiecare dintre noi, ceea ce spunea Gotthold Ephraim Lessing:  „Un poet este o lume închisă într-un om… Prin observaţie, el este un filosof şi poate un legiuitor; prin imaginaţie, magician şi creator; prin intuiţie, poet şi poate revelator. Revelator de fapte; el e proget, revelator de idei, el e apostol”.

Critic literar, scriitor, eminescolog, editor, Gheorghe Jurma s-a născut la 5 februarie 1945, în satul Bobda, judeţul Timiş. mpreună cu Erwin Josef Ţigla,  Gheorghe Jurma a fost selectat la categoria „Carte de publicistică”, de către Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România,  celor doi oameni de cultură fiindu-le acordat Trofeul UZPR la această secţiune pentru cartea-album „Monumentele Mihai Eminescu”, apărută sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița și a Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și dedicată Centenarului României Mari (1918 – 2018).

Cea care a ținut Laudatio asupra celor doi a fost cunoscuta poetă și traducătoare Nora Iuga, o prietenă sinceră a celor doi premiați.

George Călinescu definea poezia ca pe „un mod ceremonial, ineficient de a comunica iraţionalul, este forma goală a activităţii intelectuale. Ca să se facă înţeleşi, poeţii se joacă, făcând ca şi nebunii, gestul comunicării fără să comunice, în fond, nimic, decât nevoia fundamentală a sufletului uman de a prinde sensul lumii”… Gheorghe Jurma dă un sens lumii noastre.

Gheorghe Jurma este cetăţean de onoare al Reşiţei şi al Caraş-Severinului, dar mai ales Cetățean de Onoare al unui teritoriu universal, Cultura.

Rămâneţi pe https://www.radioresita.ro/ ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles