Cronică fără ţepi la o comedie romantică: “Floare de cactus”

Pornind de la valabilitatea ideii cehoviene că fiecare teatrul își are publicul pe care îl merită, aș putea spune că Teatrul de Vest și publicul său fac un parteneriat elegant.


Instituția de cultură recuperează publicul cu spectacole de anvergură, dar îl hrănește și cu spectacole de comedie curate.
Deși, spectatorii se ridică în picioare la final și aplaudă minute întregi, nu neapărat la spectacole de calitate, la Reșița aplauzele sunt motivate, ceea ce era de neînchipuit la mijlocul anilor 2000.
Apreciez cu sinceritate modul de a gestiona imaginea teatrului și calitatea repertoriului al managerului Florin Ionescu. Anul 2023 a înregistrat un adevărat succes atât prin spectacolele scoase la rampă cât și pentru organizarea celor două festivaluri, totul ca la carte.


Anul 2024 l-a deschis cu spectacolul “Floare de cactus”, de Pierre BARILLET and Jean-Pierre GREDY, regia Camelia Ghinea.
“Floare de cactus”, un adevărat roller-coaster teatral, este o comedie efervescentă, cu oameni obișnuiți, construită în jurul unor cupluri care durează cât bulele unei șampanii de calitate, cu adevărat o comedie romantică, iar Camelia Ghinea din postura de regizor a reușit un spectacol spumos ca o cupă de șampanie franțuzească, pe care publicul o bea în fiecare seară.


Camelia Ghinea, regizor și scenograf, a reușit să adapteze atmosfera textului timpurilor moderne, până la urmă iubirea nu are vârstă, profitând de tinerețea actorilor, reușind să taie fiecare felie de text pe personalitatea lor, astfel încât firescul s-a simțit pe durata întregului spectacol.
Indiferent de vârsta spectatorului, fiecare și-a primit porția sa de râs, fiindcă Claudiu Gabor, Andrada Samoilă, Cezara Crețu, Alexandru Moldovan, Sorin Fruntelată și Camelia Ghinea au strălucit cu demnitate pe scenă.


Impresionant prin maturitate și adaptabilitate, Claudiu Gabor convinge din nou, devenind un actor cu o ascensiune dinamică.


Andrada Samoilă a reușit să ne ducă cu talent din cenușiul unui personaj la vigoarea lui, practic exact ca o floare de cactus care înflorește.
Cezara Crețu s-a jucat cu personajul, cu iubirea, cu viața, asemeni unui copil care sapă în nisip să-I fac loc mării…copilul a crescut.


Alex Moldovan este capabil să fie comic fără a trage la public și să transmită tragedia personajului său ca un înțelept din Grecia Antică.
Veteranii spectacolului, Camelia Ghinea și Sorin Fruntelată au completat tabloul colegilor lor cu eleganță și spirit de echipă.


Un décor minimalist, dar foarte bine folosit și multă putere de a sta pe scenă fără a se folosi trivialități, poante ieftine sau gesturi vulgare, iată un model de teatru artă, fie chiar și prin o comedie romantică.
Light-design-ul semnat de Lucian Moga și o echipă tehnică profesionistă au dat dovada că teatrul reșițean poate face publicul să râdă sănătos și nicidecum ‘’să se râdă.’’


Un spectacol ce bucură și relaxează, pentru realizarea căruia, Camelia Ghinea și distribuția sa merită felicitări!


Povestea acestei comedii romantice a beneficiat de două ecranizări celebre cu încasări record, un premiu Oscar și cinci premii Globul de Aur, “Floare de cactus” nu are vârstă, tratând dragostea și multiplele ei fațete cu multă dezinvoltură. Și foarte mult umor.


„Floarea de cactus” este o comedie din anul 1969, regizată de Gene Saks, producător Columbia Pictures, scenarişti: Abe Burrows, Pierre Barillet, Jean-Pierre Gredy, I.A.L. Diamond, premiată cu un Oscar pentru „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, un Globul de Aur pentru aceeaşi categorie şi 7 nominalizări. Este un film clasic care satirizează pe alocuri eterna poveste cu tânăra care trăieşte o poveste de dragoste cu un bărbat însurat, mai în vârstă decât ea.


Ecranizarea de Oscar, “Floare de cactus” avea în distribuție pe Walter Matthau , Ingrid Bergman și Goldie Hawn , care a câștigat un premiu Oscar pentru interpretarea sa. La 24 de ani, tânăra actriţă a strălucit în rolul lui Toni Simmons, punând-o în umbră pe matura lngrid Bergman. Cactus Flower a fost al nouălea film cu cele mai mari încasări din 1969. Următoarea ecranizare a avut loc în anul 2011.


Radio România Reșița este partener media al Teatrului de Vest!

Cele mai citite

Related Articles