Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din ţară şi din afara graniţelor aducem pe calea undelor oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

Actorii mor pe scenă de foarte multe ori, dar din păcate se întâmplă să moară şi pe scena vieţii… şi atunci ni se sting luminile în suflet… păşim împovăraţi de tristeţea ce se lasă ca o cortină peste regretele noastre.

În această seară , în Mansarda Romantică la emisiunea Boema vom face mărturisiri despre Ion Caramitru de la ora 22:15, cu personalităţi ale culturii române.

Chiar dacă vorbele îşi pierd ,parcă, sensul …Echipa Radio România Reşiţa îşi exprimă profunda tristeţe în faţa acestei neaşteptate plecări. Vom păstra în suflet şi în memorie amintirea Prinţului shakespearian, a cărui lumină va continua să treacă graniţele celor două lumi, de aici şi de dincolo…

Alături de noi este actriţa şi scriitoarea Olga Delia Mateescu . Fiica cunoscutei actriţe a teatrului reşiţean,Aura Râmniceanu, care preţ de trei decenii a slujit scena bănăţeană, a absolvit în anul 1969 Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti – Secţia Limbi romanice şi clasice, iar în anul 1973 a absolvit şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Dem Loghin.

În perioada în care studia filologia a făcut parte din trupa teatrului studenţesc Podul, unde s-a întâlnit cu viitorii mari actori Florin Zamfirescu, Mircea Diaconu, sau Gelu Colceag, iar în anul 1973, la absolvirea IATC i s-a decernat Premiul Şcolilor de Teatru.


Activitatea teatrală a desfăşurat-o pe scena Teatrului Naţional Bucureşti şi a avut şi are colaborări şi cu alte teatre din România.

Actriţă, profesor universitar şi dramaturg, Olga Delia Mateescu şi-a mărturisit tristeţea ce o încearcă de la aflarea veştii plecării colegului, prietenului şi actorului Ion Caramitru.

Este alături de ascultătorii Radio România Reşiţa şi Ionuţ Vulpescu care s-a născut pe 17 iunie 1976 în Dobra, Dâmboviţa.
A fost Ministrul Culturii din partea Partidului Social-Democrat. Cariera sa a început la Departamentul de Cultură-Culte al Administraţiei Prezidenţiale, în 2004.

Fost consilier al Preşedintelui Ion Iliescu, Ionuţ Vulpescu a fost deputat (2012-2016), vicepreşedinte PSD (2015-2018) şi senator (din 2016). Anul trecut a lansat platforma #RomanianCultureAfterLockdown, un plan care cuprinde 40 de măsuri pentru relansarea sectorului cultural românesc.
Este un om cu harul scrisului, aşezat pe postamentul unor lungi zile şi nopţi dedicate cărţilor şi educaţiei prin cultură.

Prezenţa lui Ion Caramitru la Teatrul Naţional Radiofonic a adus întotdeauna excelenţă şi valoare producţiilor înregistrate în studiourile noastre. Arhiva cuprinde peste 40 de producţii radiofonice în care Ion Caramitru interpretează roluri importante în spectacole bazate pe texte clasice şi nu numai.

Din acest motiv, o personalitate culturii române şi totodată a Radio România, Attila Vizauer, redactor şef la Teatrul Naţional Radiofonic-Radio România Cultural ,este alături de ascultătorii Radio România Reşiţa.

A văzut lumina zilei în Banatul de Munte, în oraşul Oţelu-Roşu şi a împlinit un destin frumos absolvind două facultăţi: Politehnica şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Regie, iar din altruismul domniei sale beneficiem cu toţii atunci când vine Vorba de cultura şi ascultăm Teatru Radiofonic.

La 30 de ani a câştigat primul premiu pentru poezie, din partea Revistei Tribuna. Tot atunci, a fost admis la Academia de Teatru şi Film, Facultatea de Teatru, secţia Regie, clasa regretatului Tudor Mărăscu. A iubit dintotdeauna teatrul şi visul i s-a împlinit.

La 40 de ani a câştigat premiul secţiei române al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru pentru cea mai bună piesă radiofonică a anului cu „Dumnezeu binecuvântează America” de Petre Barbu. La 50 de ani a fost (din nou) invitat în juriul de preselecţie al Galei „Hop”.
E unul dintre marii noştri regizori şi oameni de radio. Voce impresionantă şi gândire artistică pe măsura vocii, Attila Vizauer, se întoarce pe calea undelor Acasă şi cu o eleganţă şi o delicateţe aparte, ne face mărturisiri de suflet despre Ion Caramitru.

De acum Ion Caramitru este una din legendele teatrului şi filmului românesc…A fi sau a nu fi!… şi legendei i se vor adăuga an de an mai multe gânduri şi regăsiri…

Drum lin, Ion Caramitru!

uniter.ro/carte-de-condoleante-ion-caramitru/?fbclid=IwAR15xiau1uxsgkydWbZTCAys-oK-csKlqHUH-92Dg0RPYQR63qMOYDrTPrM

Rămâneţi pe https://www.radioresita.ro/ ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

Sursa foto:UNITER;FACEBOOK INVITATI