Kosovo permite vehiculelor sârbe şi bunurilor să treacă din nou frontiera

Autorităţile din Kosovo au ridicat interdicţia la frontieră impusă vehiculelor şi mărfurilor din Serbia în urmă cu trei zile, a anunţat vineri seară televiziunea de stat sârbă RTS, informează sâmbătă agenţia DPA.

Camioanele şi maşinile din Serbia vor fi supuse unor controale sporite de către oficialii de frontieră din Kosovo, dar li se va permite să treacă, potrivit televiziunii.

Guvernul de la Pristina a ordonat închiderea frontierei pentru bunurile sârbe şi vehicule miercuri după ce Serbia a arestat trei poliţişti din Kosovo. Potrivit autorităţilor de la Pristina, ei au fost răpiţi din Kosovo. Belgradul susţine că ei au intrat în Serbia.

Forţa de protecţie condusă de NATO, KFOR, a declarat vineri seară la Pristina că după o anchetă asupra incidentului nu a putut stabili dacă cei trei poliţişti au fost capturaţi pe teritoriu kosovar sau sârb.

Ea a reamintit ambelor părţi că trebuie să coordoneze cu KFOR activităţile forţelor lor de securitate în zona din apropierea frontierei. Acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz, a declarat KFOR.

KFOR este responsabilă în general de securitatea din Kosovo din 1999.

Tensiunile între Serbia şi Kosovo s-au acumulat de luni de zile. Aproape în fiecare zi au loc ciocniri sau acte de violenţă împotriva oficialilor şi jurnaliştilor în nordul Kosovo, locuit aproape exclusiv de sârbi.

Kosovo, care acum este locuit aproape exclusiv de albanezi, şi-a declarat independenţa în 2008. Serbia nu recunoaşte acest lucru şi cere întoarcerea fostei sale provincii, adaugă agenţia germană de presă.

Agerpres

De același autor

Related Articles