[FOTO-VIDEO] Întâlnire între bănăţenii despărţiţi de graniţă

Locuitorii satului Voivodinţi din Serbia i-au invitat pe prietenii lor din comuna Berlişte (România) să asiste sâmbătă, 30 ianuarie, la slujba oficiată cu prilejul sărbătorii Sfinţi Trei Ierarhi.

Serviciul religios a fost oficiat de trei preoţi, cel ortodox din localitate, părintele ortodox din Rusova Veche şi un preot greco-catolic din Voivodinţi. Pe parcursul sfintei slujbe a venit şi ÎPS Daniil, episcopul Daciei Felix.

Biserica ortodoxă din Voivodinţi a fost ridicată în anul 1794. Localitatea se află la mai puţin de un kilometru în linie dreaptă de satul Iam din Caraş-Severin. Atât satele din zona românească, dar mai ales cele locuite de bănăţenii din Voivodina, doresc să se deschidă un punct de trecere a frontierei la Iam şi Dobricevo.

Între comunităţile de bănăţeni, despărţiţi de graniţă, sunt relaţii strânse de prietenie şi colaborare, iar ei speră ca acel punct de trecere a fontierei să se deschidă cât mai repede. Există curent electric, trebuie doar o mai mare preocupare din partea autorităţilor pentru a se deschide respectivul PTF.

Satul Voivodinţi din Serbia are aproximativ 500 de locuitori şi este condus de patru mandate de primarul Ioan Dragodan. Consiliul local, numit în Serbia sfatul comunităţii locale, este format din cinci membri. Cel care primeşte cele mai multe voturi, devine primar, iar următorul viceprimar. Aceştia desfăşoară muncă benevolă, nefiind plătiţi.

(Daniel Babun)

2 COMENTARII

  1. Eu sant unul dintre organizatorii acestei manifestare .Ma bucurat mult cand am vazutui pe frati nostri de peste frontiera au venit la noi la sarbatoarea noastra Trei erarhi pe care am sarbatorito cu toti la Voivodint.Sarbatoarea sa sarbotorit si an cinstea corului bisericesc care a sorbatorit 15 ani iar cantori sau cantareti 10 ani de activitate.Pentru venirea fratilor de peste frontiera ai multumesc dom.Simeon Detesan delaRusova Veche…Resita. La sfrsit multumesc tuturor pentru participare.

Comments are closed.

De același autor

Related Articles