Acasă în Banat: Intrăm în săptămâna Color the Village

Cel mai mare eveniment de voluntariat din zona de vest a țării începe în această săptămână. Color the Village/Colorează Satul este festivalul faptelor bune la care și-au confirmat participarea peste 450 de voluntari din toată țara.

Voluntarii vor lucra intens timp de 3 zile, și vor zugrăvi 30 de case din satul Valeapai, comuna Ramna, județul Caraș Severin.

Aflat deja la a V-a ediție, evenimentul va avea loc începând de joi dimineața, 8 iunie, și se va încheia sâmbătă seara, în 10 iunie. Organizatorii pregătesc trei zile-maraton de lucrări intense, la finalul cărora satul va arăta complet diferit. Asociația Acasă în Banat a ales pentru ediția a V-a satul Valeapai (comuna Ramna, județul Caraș Severin), un sat amplasat într-o zonă colinară care are câteva sute de locuitori. Satul este unul tradițional, care mai păstrează unele elemente ale arhitecturii sătești/

”Suntem pe ultima sută de metri cu problemele organizatorice și ne pregătim intens pentru a primi peste 450 de voluntari, depășind chiar numărul locuitorilor din sat. Am ales atât case foarte frumoase care păstrează arhitectura tradițională cât și case foarte modeste, unde locuiesc persoane bolnave, bătrâni singuri și unde vom face reparații mai consistente, cum ar fi reparații la acoperișuri sau igienizare generală și zugrăvit interior

Obiectivul final este să terminăm de zugrăvit cele 30 de case în 3 zile. Marea majoritate a voluntarilor vin din zona noastră, din zona Timișoara și din Caraș-Severin cu preponderență, dar avem și voluntari din restul țării, din Cluj, chiar și din Rădăuți, din Sibiu, București care s-au înscris. Suntem foarte bucuroși să-i primim și pe ei, să le arătăm ce înseamnă Banatul, ce înseamnă satul bănățean, frumusețile acestor locuri.  Va fi pentru noi o ocazie să legăm prietenii, să ne cunoaștem mai bine și să facem o faptă bună pentru acest sat,, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Color the Village/Colorează Satul se află la a cincea ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să contribuie la revitalizarea satului românesc și la punerea în valoare a arhitecturii tipice din zona Banatului.

sursa foto: Acasa in Banat

De același autor

Related Articles